Den svenska flaggan bredvid två amerikanska, vid börsnoteringen av Spotify på börsen i New York.
Den svenska flaggan bredvid två amerikanska, vid börsnoteringen av Spotify på börsen i New York.

I dag börsnoteras det svenska techföretaget Spotify i New York. Kursen slutade på 150 dollar vid stängning, vilket innebär att streamingtjänsten inledningsvis har ett börsvärde på närmare 220 miljarder kronor.

I dag börsnoteras det svenska techföretaget Spotify på New York-börsen. Vid starten, klockan 18.42 svensk tid, handlades Spotify-aktien för 166 dollar, vilket var rejält högre än referenspris på 132 dollar per aktie.

Börsintroduktionen omnämns som en succé på flera håll i finansvärlden, och streamingjättens börsvärde gör att de går förbi svenska bjässar så som Ericsson, H&M och Telia.

– Det är fantastiskt. Vilken succé. Det är bara att gratulera Spotify. Det är en värdering få kunnat drömma om, säger Joakim Bornold på Nordnet till Dagens Industri.

LÄS MER: Experten inför börsnoteringen: Nu måste Spotify bli mer transparenta

Spotify använde sig av en annorlunda metod, och direktlistades på börsen, i stället för att använda sig av en nyemission där man låter företag ta in pengar från investmentbanker. Enligt många en vågad metod, som inte gjorts i den här skalan tidigare.

– I vanliga fall när ett bolag börsnoteras så tar man in nya pengar och ger ut nya aktier för att man exempelvis behöver expandera. Men Spotify behöver inga nya pengar och då direktnoterar man i stället. Det innebär att aktien börjar handlas över en börs och då har den heller inget fast pris. Prisets sätts helt efter utbud och efterfrågan, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, till Metro.

När New York-börsen stängde på tisdagskvällen hade Spotifys aktie gått ner från 166 till 150 dollar per aktie, vilket innebär att aktien värderas till 13 procent mer än det förutspådda referenspriset.

LÄS MER: Guide: Aktier och fonder för nybörjare – så kommer du igång

Dagens resultat garanterar dock ingen fortsatt succé, menar experter.

– Det kommer att vara en svängig aktiekurs. Den kommer röra sig kraftigt eftersom det inte finns några stora institutionella ägare som stabiliserar priset. I dag är det första handelsdagen. Så vad som händer i dag är inget facit för hur det kommet utvecklas framöver, säger Johanna Kull.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset