Personer med brytning diskrimineras

DISKRIMINERING. Den som talar svenska med utländsk brytning diskrimineras i vart femte fall vid första kontakten när de söker jobb, även när arbetsgivaren själv har invandrarbakgrund. Det visar en rundringning som samhällsmagasinet ”Kalla fakta” har gjort.
”Kalla faktas” redaktion ringde på 200 av Arbetsförmedlingens jobbannonser. Vid hälften av samtalen talade den arbetssökande svenska med brytning och i hälften av samtalen utan brytning. De som talade med brytning kände sig sämre bemötta i vart femte fall.
– Det vanligaste var att de var artiga mot alla, men inte ställde motfrågor till den som talade med brytning, utan bara bad dem att mejla över ett cv. Att arbetsgivaren själv hade utländsk bakgrund spelade heller ingen roll, säger Sara Recabarren som är reporter i programmet.

Det är olagligt att diskriminera på arbetsmarknaden, men än så länge finns bara ett enda fall där en arbetsgivare dömts för att ha diskrimerat en jobbsökande med brytning.
– Vi får in ungefär 200 anmälningar mot diskriminering i rekryteringsprocessen varje år, ungefär 20–25 procent får upprättelse och då oftast i form av förlikning, säger Sonja Aho, presssekreterare hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Sally Boyd, professor i språkvetenskap vid Göteborgs universitet, har forskat på hur utländska dialekter påverkar hur vi upplever en människa vid första kontakten.
– En person med kraftigare brytning uppfattas som mindre kompetent än en med mindre brytning både vad gäller språk och yrkesutövande, även om personens grammatik och ordförråd är lika bra, säger hon.
Undantaget är om man bryter på ”skolspråken”, franska, tyska eller engelska, som upplevs som mer positivt.

Antonina Ordina.

Antonina Ordina fick inte vara polis

TV. Kvällens ”Kalla fakta” berättar också om före detta skiddrottningen Antonina Ordina. Hon är jurist och har jobbat som polis i Ryssland, men när hon skulle börja en poliskarriär i Jämtland fick hon veta att hennes svenska inte räckte till, trots att hon klarat polisens språktest.     metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset