Jag undrar hur folkpartiet tänker göra med svenska språkets äckliga ord i sina språktest för invandrare. Svenskan är full av äckliga, vämjeliga, motbjudande ord som Lars Leijonborg riskerar ge ännu större spridning om hans förslag går igenom.
Jag minns till exempel första dagen jag skulle jobba som vikarie på Sportbladet. En erfaren reporter visade mig runt, han pekade ut kaffeapparaten, kopiatorn och hissen ner till det underjordiska köpcenter där det var meningen att man skulle köpa frysta jägarbiffar att stoppa in i redaktionsmikron och äta framför datorn. Efter guidningen berättade han att han skulle skynda sig hem för hans arbetspass var över, nu väntade fem dagars ledighet och för att understryka hur lyckligt lottad han var, hur mycket han skulle njuta under de dagar vi andra skulle slava på redaktionen, sa han:
– Har ju en stor gristårta som väntar på mig därhemma också.
Jag vet fortfarande inte exakt vad han menade – om han verkligen hade en bakelse av charkprodukter i sitt kylskåp eller bara ett lite udda smeknamn på sin fru – men ”gristårta” var utan tvekan det äckligaste ord jag dittills hade hört.

För ett tag sedan fick det konkurrens när jag såg ett tv-inslag om illegal organhandel. En expert envisades med att prata om den årliga ”organskörden” hela inslaget igenom.
Som tur är förekommer varken organskörd eller gristårta särskilt ofta i det vardagliga samtalet. Egentligen utgör alla de små äckliga ord och fraser som svenskar helt ogenerat använder sig av varje dag ett mycket större problem.
”Samliv” är till exempel ett äckligt ord, ”skäggvårta” är äckligt, ”räkfrossa” är såklart ett äckligt ord eftersom det låter som en illaluktande sjukdom: ”Hans ligger hemma
i räkfrossa sedan i tisdags. Hjälper inte hur mycket  man än vädrar.”
Att kalla den man är ihop med för sin ”partner” är så hopplöst osexigt att det blir äckligt. Det samma gäller för ”mysfaktor”, ”trivselregler” samt att prata om ”avlastning” när man menar barnvakt. ”Sängfösare” är äckligt. Alla ord som bildas utifrån stammen ”ost” är äckliga: ”ostkaka”, ”ostmassa”, ”ostfest”. Det gäller i minst lika hög grad när ost används som ordets ändelse. Exempelvis ”färskost”, ”flensost” eller ”fotost” som min kompis kallar de hudflagor hon drar från fotsulan när hon gått i för trånga skor en hel dag.
Faktum är att det även gäller de flesta av ostens beståndsdelar som ”kvarg” och ”vassle” och till och med själva ostproduktionen – att ”ysta” ost.

Jag antar att det inte är ett förslag som svenska ostindustrin (äckligt ord) kommer att gilla, men om folkpartiet får igenom språktesten tycker jag också att en för hög användning av äckliga ord borde leda till att man utvisades ur landet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset