När Jenny Moore, 36, födde sitt första barn, sprack hon hela vägen till ändtarmen. En mindre allvarlig bristning, enligt Socialstyrelsen, som inte registrerar bristningar där inte ändtarmens slutmuskel har skadats.

Henry Lundholm
Jenny Moores son föddes med hjälp av sugklocka efter drygt 32 timmar och efter det att hon varit fullt öppen i sex och en halv timme.

Varannan kvinna drabbas av någon form av skada vid en vaginal födsel, visar en studie från Göteborg.

Vanligast är att drabbas av framfall och urinläckage. Statistik finns däremot bara för de mer allvarliga bristningarna hos Socialstyrelsen.

Jenny Moore, 36, är en av dem som har drabbats av en – enligt kriterierna – mindre allvarlig bristning.

När hon födde sin första son sprack hon hela vägen till ändtarmen och fick sys med mer än 30 stygn.

Hon sprack både invändigt och utvändigt i underlivet. I hennes journal står att ingreppet bedömdes komplicerat och att hon drabbats av en komplicerad bristning av grad 2.

Väl hemma kunde Jenny Moore inte sitta, hade ont när hon kissade och kände obehag över att tömma tarmen. Efter åtta månader fick hon göra en plastikoperation för att kunna fungera normalt.

– Det som gör mig irriterad är att jag inte visste hur illa det såg ut där nere. De berättade inget för mig. När vi åkte hem efter två dagar var det som om jag inte var skadad, säger hon.

Jenny Moores son föddes med hjälp av sugklocka efter drygt 32 timmar och efter det att hon varit fullt öppen i sex och en halv timme.

– Jag förstår inte att de lät mig ligga där så länge. Man är ju helt utelämnad, säger hon.

Register över bristningar

Socialstyrelsen registrerar allvarliga bristningar, grad 3 och 4.

Från och med februari i år finns ytterligare ett register. I det kan även bristning av grad 2 föras in. Det är framför allt barnmorskorna, som är de som syr de mindre bristningarna, som efterfrågar register över grad 2.

– Barnmorskorna får ingen återkoppling i dag, de vet inte hur det går för kvinnorna. Om man för registret över även de mindre bristningarna kan man få en samlad kvalitetskontroll, säger Eva Uustal, en av dem som ligger bakom det nya registret.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset