SD-politikern Katarina Broman kan uteslutas ur partiet. Arkivbild.
SD-politikern Katarina Broman kan uteslutas ur partiet. Arkivbild.

SD-politikern Katarina Broman har under flera år skrivit en stor mängd antisemitiska och rasistiska inlägg på nätet. Nu kan hon tvingas lämna partiet.

Det är sajten "Inte rasist, men..." som har granskat Katarina Bromans aktiviteter på nätet. Hon är ersättare i landstingsfullmäktige i Västmanland och är också engagerad på den främlingsfientliga sajten Axpixlat.

I en rad inlägg på Twitter spelar Katarina Broman på antisemitiska konspirationsteorier om att judiska familjer kontrollerar viktiga institutioner och hela länder, bland annat Sverige.

"Helt oacceptabelt"

Tanken om en sionistisk konspiration för att i det dolda skapa en världsregering, New world order (NWO) är särskilt populär i nazistkretsar.

– Om de här uppgifterna stämmer, att det är Katarina som har skrivit det här, så är det helt oacceptabelt, säger Karl Magnus Edman, distriktsordförande för SD i Västmanland, till TT.

– Det kan sluta med att hon får lämna partiet.

Katarina Broman pekar flera gånger särskilt ut den judiske affärsmannen George Soros, som hon menar styr bland annat Sverige, påven och röstningsmaskinerna i det amerikanska valet.

Rasistiska myter

Katarina Broman sprider även rasistiska myter om andra grupper.

"Det är Muslimer som är Nazister o vill utrota Judarna. Läs på!", skriver SD-politikern i ett inlägg på Twitter.

I ett annat inlägg skriver hon:

"Sverige är invaderat, för att inte säga ockuperat, av rumänska zigenare. Jag betraktar det som pågår en krigshandling."

Karl Magnus Edman säger sig inte ha känt till Bromans arbete för Avpixlat.

– Jag kan tycka att det är olyckligt, men även det är en fråga som får hanteras centralt i partiet, säger han.

I en skriftlig kommentar till TT skriver Felix Byström, pressekreterare för Sverigedemokraterna i riksdagen, att partiet har en intern process för att utreda liknande händelser:

"Vi ser mycket allvarligt på detta och tar naturligtvis avstånd från de åsikter som personen gett uttryck för."

Säker på sin sak

TT har sökt Katarina Broman utan framgång. I en intervju med VLT avfärdar hon vissa inlägg som skämt. Hennes påståenden om att George Soros vill "slå sönder västvärlden" med massinvandring är hon däremot helt säker på.

– Ja, enligt de uppgifter jag har, säger hon till tidningen.

Hon hävdar ändå att hennes påståenden om judiska familjer inte har med deras etnicitet eller härkomst att göra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset