Tottenham-jubel efter 1–0-målet mot Manchester City.
Tottenham-jubel efter 1–0-målet mot Manchester City.

För en vecka sedan hade Pep Guardiola lett nya klubben Manchester City till tio segrar på lika många tävlingsmatcher.Men efter att först ha fått nöja sig med 3–3 i Champions League-matchen borta mot Celtic i veckan åkte Guardiola och City på pumpen i ligaspelet.

Tottenham vann det stundtals blixtrande toppmötet hemma på White Hart Lane med 2–0.

Redan i den nionde minuten tog "Spurs" ledningen sedan City-backen Aleksandar Kolarov på ett lika klumpigt som dråpligt sätt ha misslyckats med att rensa bollen. I stället satte han den via stolpen bakom egna målvakten Claudio Bravo. Åtta minuter före halvtid gjorde sedan mittfältsstjärnan Dele Alli 2–0 för Tottenham, som faktiskt kunde ha vunnit större. I den 65:e minuten kostade Erik Lamela på sig att missa en straffspark.

Rättvis seger

Guardiola konstaterade att Tottenham vann rättvist.

– Det är bara oktober. Det går inte att beskriva vad laget redan har åstadkommit. Jag är ny här. Så här långt har vi svarat för en fantastisk prestation, men vi måste göra mer, måste jobba hårdare, sade Pep Guardiola enligt BBC.

– Jag har aldrig ens tänkt tanken på att vi skulle förbli obesegrade. Det går inte att föreställa sig. Det här är normalt i en utvecklingsfas, ibland händer det och det kan hjälpa oss att förbättra oss.

Tvåan Tottenham, som efter sju omgångar är enda obesegrade Premier League-lag, är nu bara en poäng bakom ledande Manchester City. Tränaren Mauricio Pochettino var nöjd, även om han inte ville prata om sitt lag – förra säsongen trea – som en titelkandidat.

– Vi svarade för en stark laginsats. Men det är för tidigt att titta på tabellen än. Vi jobbar på att skapa vår filosofi, sade han enligt BBC.

Arsenal vann igen

Trea i tabellen är Arsenal. Efter en poäng de inledande två matcherna har Arsène Wenger – som nyligen firade 20 år som tränare för Londonklubben – och hans manskap fått upp farten. 1–0 borta mot Burnley var femte raka segern – men sättet trepoängaren bärgades på lär säkerligen diskuteras. I den tredje tilläggsminuten av två utannonserade tryckte Alex Oxlade-Chamberlain in bollen via backen Laurent Koscielny. Det anmärkningsvärda? Den sistnämnde stod dels i offsideposition och fick dels bollen på handen.

– Jag vet inte (var bollen träffade), men du måste respektera domarens beslut, sade Koscielny i Viasats tv-sändning.

Förra säsongens sensationella mästarlag Leicester har det fortsatt småtrögt i säsongsinledningen. Efter 0–0 hemma mot Southampton är Claudio Ranieris manskap bara på tolfte plats, med åtta poäng – tio efter City.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset