26 000 skivor – varav 8 000 på vinyl – såldes i Varberg i helgen. (Bilden är från ett annat tillfälle)
26 000 skivor – varav 8 000 på vinyl – såldes i Varberg i helgen. (Bilden är från ett annat tillfälle)

Nu säljer Sveriges Radio ut sitt musikarkiv – åtminstone i den fysiska formen. Den digitala eran har gjort plattor överflödiga, och på P4 Halland gav försäljningen över 160 000 kronor som oavkortat går till Världens barn.

Omkring 2 000 personer lockades till Nöjesparken i Varberg under fredagen och lördagen, när den lokala P4-kanalen sålde ut Hallands största skivsamling med sammanlagt 26 000 cd- och vinylskivor från 70-talet och framåt.

Databaser

– Vi använder inte musiken i den formen längre. Vi har allting i datorerna sedan flera år tillbaka, och skivorna har stått nedpackade i ett lagerutrymme, berättar Patric Ljunggren, projektledare samt program- och sportchef på P4 Halland.

Försäljningen är inte på något sätt unik – flera lokala radiostationer, bland annat Kristianstad och Kronoberg, har gjort samma sak på senare år. Musiken hämtas numera från SR:s centrala dator, och oavsett om kanalen rattas från Halland eller Norrbotten använder alla lokalstationer alltså samma databas.

Rariteter

De mest udda och exklusiva skivorna såldes på en separat nätauktion. Dyrgripen i samlingen var ett paket med sammanlagt sex skivor signerade humorduon Stefan & Kristers, som gick för 5 800 kronor.

– Den typen av inspelningar hittar man inte på Spotify, konstaterar Patric Ljunggren.

Under försäljningen i Varberg fick rariteter med artister som Pink Floyd och Håkan Hellström nya lyckliga ägare.

– Det var säkert många som gjorde ett och annat fynd. Lite kul är också att det främst var yngre kunder som var intresserade av vinylen, och inte äldre nostalgiker som man kanske kunnat tro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset