Arkivbild över SSAB i Luleå.
Arkivbild över SSAB i Luleå.

En 55-årig man klämdes ihjäl under en servicekontroll på SSAB:s område i Luleå 2016. Nu dömer tingsrätten SSAB för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död – och att betala 3 miljoner kronor.

En 55-årig man klämdes ihjäl under en servicekontroll den 27 april 2016. En travers, en lyftanordning längs en takräls, tryckte in honom mot en serviceplattform och ett plåtskåp som var monterat på traversträcket.

”Tingsrätten har ansett att det har funnits betydande brister i SSAB:s arbetsmiljöarbete”, skriver Luleå tingsrätt i ett pressmeddelande.

Tingsrätten: Bortsett från klämrisk

Enligt tingsrätten saknades bland annat skriftliga instruktioner för arbete på enskilda traverser. Tingsrätten menar även att ansvarig personal vid SSAB inte tillräckligt hade undersökt eller riskbedömt arbeten med servicekontroll och klämrisker.

Tio olika besiktningsprotokoll av traversen sedan 2003 visade, enligt tingsrätten, att det funnits en klämrisk med serviceplattformen.

”Eftersom olyckan med hög grad av sannolikhet inte hade inträffat om åtgärder vidtagits har åsidosättandet orsakat arbetstagarens död. […] Det står därför klart att arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, grovt brott, har begåtts i SSAB:s näringsverksamhet”, skriver tingsrätten.

SSAB: Tingsrätten har gjort det för enkelt för sig

SSAB ska betala 3 miljoner kronor i företagsbot och betala skadestånd till målsägandena för begravningskostnader och sveda och värk.

Stålbolaget delar inte tingsrättens uppfattning och menar, enligt Sveriges Radio, att tingsrätten bortsett från att det är en mycket mer komplex organisation än den som de beskrivit. Det är oklart om bolaget ska överklaga domen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset