Det ser ut att bli grillväder i helgen för dem som bor i södra delen av landet. Arkivbild.
Det ser ut att bli grillväder i helgen för dem som bor i södra delen av landet. Arkivbild.

Jo, då, det kan nog bli grillväder i helgen också, åtminstone i söder. Men passa på att njuta av sommarvärmen i morgon. Till helgen blir det svalare.

På fredagen kommer den varma luften att ligga kvar över Götaland. Framför allt i östra Småland kan kvicksilvret stiga till 30-strecket, berättar Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Även Svealand kan få en del sol, när nattens regnväder dragit bort, och temperaturer på mellan 20 och 25 grader mitt på dagen. Regnområdet letar sig vidare upp över Norrland under fredagen, och det blir lägre temperaturer, mellan 10 och 15 grader i Norrbotten, enligt SMHI.

Till helgen blir det svalare i hela landet.

– Men det blir ändå en hel del sol, främst i de södra delarna av landet och då kommer vi att få upp temperaturerna till 20 grader i alla fall, säger Charlotta Eriksson.

I norra halvan av landet väntar en regnig och blåsig lördag, främst i norra och mellersta Norrland, med som mest 10 grader längt i norr. Söndagen bjuder på mer uppehåll, men i allmänhet mer moln.

Början av nästa vecka blir lågtrycksbetonad med regn, men SMHI:s prognos ger hopp om att sommaren inte övergett oss helt.

– Mot slutet av nästa vecka ser det ändå ut att bli lite högtrycksbetonat igen, med kanske 20 grader i söder, säger Charlotta Eriksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset