Diskuskastaren Daniel Ståhl vann GP i Karlstad tack vare ett avslutningskast på 64,24 meter.
Diskuskastaren Daniel Ståhl vann GP i Karlstad tack vare ett avslutningskast på 64,24 meter.

Daniel Ståhl har blivit en specialist på att prestera under press.Ett nytt bevis kom i Karlstad GP när han i svåra vindförhållanden slungade i väg diskusen 64,24 meter i sista kastet och säkrade segern.– Ett riktigt viljekast, sade Ståhl.

Jätten från Jakobsberg tog sig till EM-finalen i Amsterdam – där det precis som på VM i Peking i fjol blev en femteplats – i det sista försöket i kvalet.

I OS-genrepet på Tingvalla var han pressad igen. Den här gången av träningskompisen Simon Pettersson (61,77).

– Det var lite segt men man kan ju inte förlora från en kille från Uppsala. Jag är ju från huvudstaden, sade Ståhl som kom till Karlstad med ett färskt personligt rekord, 66,92, i ryggen och är i storslag.

– Jag är stark som en oxe och stark i skallen. Med den här formen och bra vind borde jag kasta 67 meter.

"Kul med medalj"

Efter att ha tävlat flitigt väntar nu en period av träning och tekniknötning för Ståhl före avfärden till Rio, där han gör OS-debut.

– Det vore kul med en medalj men jag lovar inget. Jag är 23 bast och det är första gången i OS så statistiskt sett ska jag inte gå till final, sade Ståhl.

Axel Härstedt, Sveriges andre diskuskastare i Rio, kom bara trea i Karlstad med 61,39 som bäst.

– Jag är faktiskt ganska nöjd ändå. Jag är nedtränad och vinden reducerade nog längden ett par meter, sade han.

Tekniken sitter

I damernas höjd nådde varken segrande hemmahopparen Sofie Skoog (1,89 meter) eller Erika Kinsey (1,83) de riktigt höga höjderna.

Skoog var nöjd ändå.

– Jag fick med mig tekniken och det gör mig väldigt lugn. Nu vet jag att den sitter. Jag trodde att det skulle bli upp mot 1,94 men jag blev lite stressad när det bara var jag kvar på 1,92, sade hon.

Värmländskan som tränas av förre storhopparen Stefan Holm får med sig Stefans pappa Johnny till OS-förlägret i Rio Maior, Portugal. Stefan har IOK-åtaganden i Rio och åker dit lite tidigare.

– Han får reka... Det är klart att det hade varit kul att ha med sig Stefan till Portugal men Johnny och han ser på höjdhopp på samma sätt. Det känns som ett bra upplägg, sade Skoog.

Kinsey var elva centimeter sämre än i förra årets tävling i Karlstad.

– Vad ska jag säga? Surt. Det är frustrerande att hoppa så lågt men jag är egentligen inte orolig. Höjderna finns där men jag får inte till tajmingen över ribban, sade hon.

Spjutkastaren Kim Amb gjorde som Daniel Ståhl, kastade sig till seger i sista omgången, 79,42.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset