Sverigedemokraternas snabbast växande väljargrupp är invandrare. ”När man väl är inne i systemet så vill man helt enkelt skydda sin situation”

På bara ett år har andelen utrikesfödda som sympatiserar med Sverigedemokraterna nästan femdubblats enligt SCB:s partisympatiundersökning, rapporterar SVT

Nästan var tionde person som sympatiserar med SD är nu född i ett annat land. På bara ett år har andelen gått från 1,8 procent till 8,5 procent enligt undersökningen, som görs två gånger per år. 

Andrej Kokkoen, statsvetare på Göteborgs universitet, säger till SVT att en del av förklaringen kan vara att invandrare kommer i kontakt med ökad invandring i högre utsträckning eftersom de ofta bor i områden dit många nyanlända flyttar. 

– Man tänka sig att när man väl är inne i systemet så vill man helt enkelt skydda sin situation.

En annan förklaring tror han är att många flyktingar flytt Islamiska staten och i Sverige drar sig till Sverigedemokraterna som är det parti som har den mest islamkritiska framtoningen.

Det parti som flest utlandsfödda sympatiserar med är Socialdemokraterna, men där har sju procent av väljarna lämnat sedan maj förra året. Moderaterna får stöd av 22,4 procent av de utlandsfödda jämfört med 18,4 procent förra året.

► LÄS MER: M växer bland kvinnor och unga

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset