Det har blåst rejält på många håll i landet under gårdagskvällen och natten. Arkivbild.
Det har blåst rejält på många håll i landet under gårdagskvällen och natten. Arkivbild.

Kraftiga vindar med nedfallna träd som följd har ställt till det rejält på flera platser i landet. Och fortfarande råder kulingvarning till sjöss.– Man bör inte ge sig ut med fritidsbåten, säger meteorologen Sandra Andersson.

Träd har blåst ner och blockerat såväl vägtrafiken som delar av tågtrafiken i Värmland, Örebro och Västerås.

– Våra entreprenörer har varit ute och röjt hela natten, säger Mona Huovynen, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt henne ska det nu vara full framkomlighet på de större vägarna men bilister bör vara extra uppmärksamma och köra försiktigt på mindre vägar.

Bohusbanan öppen

Under gårdagen stoppades all tågtrafik på norra Bohusbanan mellan Strömstad och Uddevalla men vid 06.30 började tågen att rulla som vanligt igen.

– Men på Värmlandsbanan har vi haft problem med nedfallna träd och där kommer det att bli förseningar, säger Huovynen.

På riksväg 66 norr om Västerås hamnade i går kväll bilar under träd på grund av den kraftiga blåsten. Ingen person ska dock ha kommit till skada.

– Vi har fått in 13 samtal mellan 17.30-tiden i går och i dag, säger Ivan Åslund, inre befäl vid polisens kommunikationscentral i Västerås, till Vestmanlands läns tidning.

Fortsatt blåsigt

Blåsigast har det varit längst Bohuskusten och vid Trollhättans flygplats uppmättes stormvindar under natten. På andra orter längst kusten rådde hårda vindbyar och även på Gotland har det blåst rejält.

– Det kommer att fortsätta vara blåsigt kring Bohuskusten och på Gotland men vinden kommer att avta under dagen, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

Däremot avråder hon från att ge sig ut med båten då vindarna är fortsatt kraftiga till havs och kulingvarning gäller för i princip samtliga farvatten.

– Fritidsbåtar klarar inte av den vindhastigheten, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset