Rockmusikern Ramy Essam bor i Malmö – och har fler fans på Facebook än Håkan Hellström och Veronica Maggio tillsammans. Men världsartisten från Egypten är i stort sett okänd i Sverige. Wkd:s Johan Kellman Larsson skriver om varför stjärnor som Ramy Essam, Maher Zain eller Safoura Sfavi får mindre uppmärksamhet.

– Om folk bara visste ...

Musikern och musikproducenten Andreas Unge – som arbetat med artister som Sixto Rodriguez (”Sugar Man”), Oumou Sangare och Robyn – suckar så att det frasar i luren. Han låter lite uppgiven.

– Om Elvis Presley bott i Kista så hade vi vetat om det. Men väldigt få känner till Naser Razzazi, som flydde till Sverige 1984 och kallas för Kurdistans Bruce Springsteen. För några år sedan uppträdde han i Kurdistan för en publik på över 100 000 personer. Vi måste ta tillvara på de här kulturskatterna.

Andreas Unge berättar om en händelse för tio år sedan, som blev en ögonöppnare. En dag blev han uppringd av Blend Saleh, en apotekare i Uppsala.

– Han är kurd och musiker och frågade om jag ville åka till Irak och göra en spelning. Vi satte ihop ett band och reste till staden Erbil. När vi gick upp på scenen var lokalen, som rymde 5 000 personer, överfull och tusentals människor stod utanför och ville komma in. Folk grät av lycka när de såg Blend. Han var en superstjärna i sitt hemland, men helt okänd i Sverige.

Andreas Unge berättar att han numera alltid frågar taxichaufförer efter ny spännande musik, "de är ofta en rik källa till kultur". Ifjol tog han inititativ till en serie utsålda konserter runt om i landet som fick namnet ”Best of Sweden – Sveriges okända världsstjärnor”. Medverkande var bland annat nämnda Naser Razzazi och Safoura Safavi.

– Varför de här artisterna inte uppmärksammas mer? Jag vet inte. Det är en fråga för media. Om folk fick höra mer musik från hela världen, en större bredd, då skulle mycket förändras. En nyckel tror jag skulle vara om fler eldsjälar inom media kom fram, människor som vill presentera en annan bild.

En annan världsartist som medverkade på "Best of Sweden"-turnén var den unge, egyptiske rockmusikern Ramy Essam. Ramy var en av den egyptiska revolutionens frontfigurer på Tahrirtorget under den ”arabiska våren”. 2011 greps han av egyptisk militär och torterades. Han är idag bosatt Malmö och är Sveriges första fristadsmusiker. Ramy berättar att flytten till Sverige var en stor omställning men att det karriärmässigt var en "magisk chans".

– Det blev en möjlighet för mig att födas på nytt.

Ramy Essam – som är ständigt aktuell med nya låtar och spelningar i Sverige och internationellt – har 630 000 "gilla"-markeringar på Facebook. Som en jämförelse har Håkan Hellström 160 000. Ändå är Ramy i stort sett okänd i Sverige.

– Det är svårt för mig att säga vad det beror på. Jag har mött fantastiska människor i Sverige och fått massor av nya fina vänner, men majoriteten är kanske inte så jätteintresserade av andra kulturer? För många är jag bara en person från en annan värld. Avståndet mellan människor, det tror jag är den största anledningen. Sedan spelar förstås språket in.

Ramy Essam har än så länge bara spelat in låtar på arabiska, men under nästa år planerar han att släppa ett album på engelska. I höstas medverkade han som gästmusiker i "På spåret" i SVT. Det var första gången som han framförde låtar på engelska i ett större sammanhang. Responsen var överväldigande, berättar han.

– Plötsligt stannade folk mig på gatorna överallt och ville ta bilder.

Ramy har ansökt om permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag hoppas jag får stanna här och fortsätta utvecklas som musiker, om jag tvingas tillbaka till Egypten vet jag inte vad som kan hända.

Journalistikprofessorn Gunnar Nygren förklarar att anledningen till att artister som Naser Razzi och Maher Zain bara omnämnts i svensk tryckt press 21 respektive 142 gånger, medan Veronica Maggio och Håkan Hellström omnämts 14 833 respektive 44 856 gånger bland annat har att göra med samansättningen på redaktionerna i landet.

– Det avspeglar ett problem som svenska medier har, man har svårt att följa delar av det svenska samhället där redaktionerna inte har kopplingar. Det kan bero på den etniska samansättningen på redaktionerna och på segregationen i samhället. Man lever olika parallella liv som gör att signaler om stora artister inom vissa grupper aldrig når in på redaktionerna, säger Gunnar Nygren och resonerar vidare kring hur det skulle kunna se ut om nyhetsvärderingen ändrades.

– Klart Veronica är större i svenska medier för hon är större i Sverige. Å andra sidan, vad är hönan och vad är ägget? Hon blir uppmärksammad mer av svenska medier och media är med och förstärker vissa artisters kändisskap, säger Gunnar Nygren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nöje