Skördarna kan öka med 20 procent vid en effektivisering och finjustering av fotosyntesen, visar ny forskning. Arkivbild.
Skördarna kan öka med 20 procent vid en effektivisering och finjustering av fotosyntesen, visar ny forskning. Arkivbild.

Skördarna kan öka med 20 procent vid en effektivisering och finjustering av fotosyntesen, skriver SR Vetenskapsradion.

I en studie som publicerats i Science har forskarna lyckats effektivisera växtens säkerhetssystem, en kedjereaktion inne i växten som slår till när plantan utsätts för skiftningar mellan starkt och svagt solljus.

Utomhusodlade växter måste hela tiden justera sin fotosyntes efter hur starkt solen skiner, vilket påverkar produktionen. Men forskarna är nu lyckats öka uttrycket av tre olika gener som är inblandade i processen så att växternas omställning mellan svagt och starkt ljus går fortare. Något som gör plantorna större i både bladyta och höjd.

– Den här processen är den samma i alla växter, så skulle det öka produktionen med 20 procent i alla andra växter också, skulle det naturligtvis vara enormt bra, säger Stefan Jansson, professor i botanik vid Umeå universitet till radion.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset