Narold Vox tog karriärens största seger i 97:e starten när han vann Gävle stora pris på söndagen. Förstapriset var 150 000 kronor, den högsta segerpremien någonsin.– En otrolig häst som aldrig gör ett dåligt lopp, sade tränaren Krister Jakobsson.

Narold Vox har sprungit in hela 2 933 700 kronor men utan att vinna något riktigt stort lopp. Innan söndagens vinst hade han tagit hem två segrar i Silverdivisionen samt en andraplats i Gulddivisionen med 125 000 kronor i prissumma.

– Den här segern var verkligen kul. Gävle stora pris är ju ett stort och gammalt lopp som man väldigt gärna vill vinna, sade kusken Ulf Eriksson som höjde högerarmen i luften i en segergest när mållinjen passerades.

Eriksson, som går mot sitt överlägset bästa travår, rundade fältet i fjärdespår 600 meter från mål och fick ett behövligt försprång. Men samtidigt är inte Narold Vox känd för att vika ner sig i en slutstrid.

– Jag tror aldrig att han har släppt en häst förbi sig på ett upplopp när han varit frisk. Och det var skickligt av Uffe (Eriksson) att runda alla på sista långsidan, berömde Krister Jakobsson.

Eriksson och Jakobsson är gamla kompisar från Bollnäs. I vinnarcirkeln bjöd de varandra på en riktig björnkram.

"Lever för travet"

Det blev också ett kramkalas hos familjen Jakobsson som äger och tränar Narold Vox. Pappa Kenneth och Gun Jakobsson är dessutom uppfödare till guldklimpen medan sonen Krister är med som delägare.

– Vi lever för travet, varje dag är vi med i stallet. I dag trodde jag att banan skulle passa bra för Narold Vox och jag fick rätt, sade Kenneth.

Det blev ett dramatiskt lopp över tre varv. Efter två kilometer satt favoriten Tesio (Björn Goop) i spets med andrahandsfavoriten Tellmeastory (Jorma Kontio) utvändigt. Inom ett par sekunder galopperade båda hästarna på den knepiga banan. Det underlättade förstås för Narold Vox och de övriga stod med två respektive tre tillägg.

– Som vanligt kändes han aldrig riktigt bra under loppet, det var slaka tömmar hela tiden. Men nu har jag lärt mig hur han är och det var bara att ösa på, sade Eriksson.

Snabb under vintern

Vintern är Narold Vox bästa tid och han kommer att fortsätta att tävla på V75.

– Han springer lika fort på vintern som på sommaren, det gör inte dom andra hästarna.

Sugarmakesmecrazy inledde V75-spelet på Gävletravet med en säker spurtseger. Erik Adielsson gav den amerikanske fyraåringen ett perfekt lopp i andrapar utvändigt.

Att Sugarmakesmecrazy presterar bra i Sverige är inte särskilt överraskande. Han inledde karriären lovande hos Åke Svanstedt i USA och tillhörde de bättre tvååringarna i hans amerikanska stall. Han var bland annat trea i ett lopp i Lexington bakom topphästen Uncle Lasse.

Tyvärr blev Sugarmakesmecrazy skadad och flyttades till Svante Båth i Sverige. Hästen var borta hela 2015 men har nu kommit tillbaka på ett fint sätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset