För tredje månaden i rad är S klart större än Moderaterna i Yougovs opinions-undersökning.

Socialdemokraterna fortsätter att ha initiativet i svenska politik.

För tredje månaden i rad är partiet klart större än Moderaterna – och den som väntar på en rekyl för den färske S-ledaren Stefan Löfven får fortsätta att just vänta. I juni månads opinionsmätning från Yougov, i samarbete med Metro, får S sitt hittills största stöd efter valet med 34,5 procent.

Samtidigt backar Moderaterna med över två procentenheter, till 29,0 procent. En bidragande orsak kan vara statsminister Fredrik Reinfeldts uppmärksammade uttalande om låg arbetslöshet bland ”etniska svenskar mitt livet”. Yttrandet, som kritiserades från flera olika håll, fälldes i mitten av maj, mitt under mätperioden.

Mycket tyder på att Stefan Löfvens förankring i den fackliga rörelsen och inriktning på arbetsmarknadspolitik har varit ett framgångsrecept hittills. Yougovs undersökning visar att arbetslösheten är den enskilda politiska fråga som är klart viktigast  för det svenska folket just nu – och att de flesta tycker att S driver den frågan bäst.

Folkpartiet ökar något i junimätningen, medan Kristdemokraterna åter ligger strax under fyraprocentsspärren.

Sverigedemokraterna fortsätter att ligga stabilt omkring 6 procent, och skulle bli vågmästare mellan alliansen och det rödgröna blocket om det vore val i dag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset