Stadsjeep ingen räddning i snökaoset
Stadsjeep ingen räddning i snökaoset

Den som kör stadsjeep för att kunna ta sig fram överallt bör inte känna sig allt för säker i jultrafiken. En stor bil är ingen garanti för att slippa olyckor, enligt bärgarna.

En stor, fyrhjulsdriven stadsjeep imponerar kanske på grannarna. Men den hamnar lika ofta i vinterolyckor som småbilarna.
– Man måste komma ihåg att det är samma stoppsträcka. Många som kör stadsjeep är förvånade när de inser att 'just det, jag ska stanna också', säger Mats Nilsson, vd för Assistancekåren som bärgar bilar över hela landet.

Under de första vinterveckorna har deras insatser ökat dramatiskt i volym då många svenskar hamnar i diket. Enligt Mats Nilsson är det nästan dubbelt så mycket att göra under de första dagarna med snö, och vissa dikeskörningar får stå kvar under natten på grund av arbetsbelastningen.
– Att ge bilar starthjälp är det vi tjänar mest på. Det är en liten insats. Bärgningarna tar mycket tid.

Olyckorna beror självklart på det svårnavigerade väglaget, och också på att många fortfarande inte kör med dubbdäck. Dessutom menar Mats Nilsson att det största misstaget som folk gör är att de kör för nära varandra.
– Framförallt har de inte respekt för att det tar längre tid, utan de tutar och jäklas och håller dåliga avstånd.

De populära stadsjeeparna, med fyrhjulsdrift, kan visserligen ha lättare att komma iväg om de kör fast. Men det betyder inte att problemen på vägarna blir färre för den som satsat på stor bil.
– Jag hävdar att man tar sig loss lättare. Men man kan köra ner sig längre om man är riktigt ute och cyklar. Och till slut kör man fast med en sådan också.

Dessutom är bromssträckan på de hala vägarna minst lika stor även för en stadsjeep. Men exakt vilka bilmärken som oftast hamnar i diket vill Mats Nilsson eller Assistancekåren inte avslöja.
– Jag är vd för bolaget, och vill hålla våra kunder glada, säger han.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset