Vissa träd är bättre lämpade än andra för att ge skugga i städer. Arkivbild
Vissa träd är bättre lämpade än andra för att ge skugga i städer. Arkivbild

Olika trädarter gör olika mycket nytta i städer. Nu ska svenska forskare med hjälp av träd från Botaniska trädgården i Göteborg skapa en modell för att se hur mikroklimatet i städerna påverkas av trädens varierande kapacitet.

– Mycket av städernas tillväxt grundas på tekniska byggelement och siffror. Det gröna kommer in för sent i planeringen och kastas in mest för att man vill ha något "fluffigt". Det vill vi ändra på, säger Johanna Deak Sjöman, doktorand vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Tillsammans med botanisten Henrik Sjöman, som nyligen fått 70 000 kronor av amerikanska organisationen Tree Fund för forskning kring hur trädens placering och kvalitet påverkar stadsklimatet, är uppgiften ta fram arter som kan användas för att ge bäst klimateffekt vid exempelvis lekplatser, torg, köpcentra och vid riktiga "blåshål".

Bygga klimatmodell

– Vi ska ta fram ett index för olika trädarter och därifrån bygga upp en klimatmodell där vi ser vilken sort som exempelvis ger bästa svalka genom beskuggning eller mest skydd för kall blåst under vintrarna. Varje plats är unik. Man kan skräddarsy ett träds placering med hänsyn till omgivningen och vilken typ av byggnadsmaterial den placeras intill, säger Johanna Deak Sjöman.

Den biologiska och ekologiska anpassningen förbises ofta, menar hon.

– Man kan se exempel på träd som är anpassade till fuktig skogsmark som placeras på platser i städer där det är torrt och vattenfattigt.

Olika arter

I Botaniska trädgården finns en stor samling av olika trädarter som under det närmaste året ska bladmasse- och grenmasseindexeras. Resultatet ska bli "hårda" siffror att visa upp för politiker och de som bestämmer av stadskärnornas utformning.

– I dag pratar vi mest om mjuka värden och det gör att trädens betydelse för mikroklimatet inte riktigt finns med i debatten. Vi måste få de styrande att tänka mer grönt, artmässigt och platsspecifikt. Ett träd är inte bara ett träd. De har alla olika egenskaper som man måste ta hänsyn till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset