Samhället/skolans uppgift borde inte bara vara att lära ut matte och historia, utan att lära ut livets möjligheter, det personliga ansvaret och det underbara i att vi faktiskt har fått ett liv, skriver Johan Staël von Holstein.
Samhället/skolans uppgift borde inte bara vara att lära ut matte och historia, utan att lära ut livets möjligheter, det personliga ansvaret och det underbara i att vi faktiskt har fått ett liv, skriver Johan Staël von Holstein.

Varför är det så farligt att misslyckas? Är det inte hundra gånger värre att gå genom livet och inse att man aldrig försökt, aldrig spänt bågen och inte gjort det man ville, det man drömde om och kanske kunde gjort, skriver Johan Staël von Holstein.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag blir alltid påhoppad av vänsterfolk som irriterar sig på mina synpunkter om behovet av personligt ansvarstagande och skyldigheten att göra sitt bästa. Häromdagen blev jag kallad idiot av en rabiat person och uppmanad att googla “Survivor Bias”.

Survivor Bias innebär i korthet att om man negligerar misslyckanden kan det leda till överdriven optimism. Med andra ord menade min belackare att alla inte kan lyckas. Som om jag någonsin sagt något dylikt, eller ens tycker att det borde vara så.

LÄS MER: Johan Staël von Holstein: Kapitalism fungerar bara om vi har kräsna konsumenter

Det påminner mig om när en socialdemokratisk riksdagskvinna en gång hävdade att jag lurade folk. Jag lurade folk att försöka, när de flesta skulle ju komma att misslyckas. Vilka bedrövliga människor och vilken bedrövlig människosyn! Har de missat den vackraste svenska dikten av alla? “Hellre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge”. Har de aldrig hört uttrycket; “resan är mödan värd”?

Varför är det så farligt att misslyckas? Är det inte hundra gånger värre att gå genom livet och inse att man aldrig försökt, aldrig spänt bågen och inte gjort det man ville, det man drömde om och kanske kunde gjort. Det handlar inte om att vara född med pengar, eller om att vara bra i skolan eller ha rätt kontakter från början. Det handlar om att vilja, kämpa, försöka och inte ge upp. Det handlar om att leva!

LÄS MER: Johan Staël von Holstein: Stureplan är hela Sveriges hjärta

Jag hade en farbror som på sin dödsbädd sa att det värsta var att han aldrig hade haft roligt. Jag känner människor som är bittra, trötta och känner sig orättvist behandlade utan att någonsin försökt eller tagit en risk. Samhället/skolans uppgift borde inte bara vara att lära ut matte och historia, utan att lära ut livets möjligheter, det personliga ansvaret och det underbara i att vi faktiskt har fått ett liv. Att man, som i vårt fall, sedan får leva det livet i Sverige och på 1900/2000-talet är ju en galen och gudomlig möjlighet i sig. 70-miljarder människor har levt på jorden, de flesta har dött i tidig barnaålder och levt under fruktansvärda förhållanden. Vi lever här och nu! Ändå har vissa av oss har mage att klaga, att inte försöka, att inte ta ansvar. Staten borde ägna sig mer tid och kraft mot rädslan och hoten av misslyckanden än att fördumma och beröva människor mod och frihet att våga och vilja.

+ För frihet, demokrati, globalisering, fri rörlighet av arbete, pengar och varor – kapitalism. Och för fantastiska Sarah Sjöström!

– Att regeringen och sossarna med sin PR-apparat lyckades smita undan IT-skandalen på Transportstyrelsen och byta fokus till att det handlar om en häxjakt. Att väljarna enligt olika undersökningar verkar gått på det är både skrämmande och oroande för demokratin.

Johan Staël von Holstein

LÄS MER: Johan Staël von Holstein: Ökade inkomstklyftor är bara ett problem för den avundsjuke och late

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om skolan