"Blockchain är en av de tekniska hörnstenar som är grunden i kryptovalutor, men också det som kan ge spårbarhet och som kan integreras in i allt från signaturer, dokument, mjukvara med mera och skapa säkerhet", skriver Johan Stael von Holstein.
"Blockchain är en av de tekniska hörnstenar som är grunden i kryptovalutor, men också det som kan ge spårbarhet och som kan integreras in i allt från signaturer, dokument, mjukvara med mera och skapa säkerhet", skriver Johan Stael von Holstein.

Blockchain-tekniken kan förändra världen på ett sätt som påminner om hur internet ändrade infrastrukturen för kommunikation, skriver Johan Staël von Holstein.

Våren 1995 började Erik Wikström och jag diskutera att starta en internetkonsultfirma.

WWW (World Wide Web)-protokollet hade sedan något år börjat användas på internet och navigering på internet kunde nu ske genom att klicka på grafiska länkar vilket gjorde det enklare att använda. Det var fortfarande väldigt långsamt och rätt komplicerat att komma ut på nätet, det fanns få tjänster och möjligheter att göra något intressant och värdet av att vara där var negligerbart. Det fanns kanske bara 1 500 webbsidor i världen och nästan inga användare.

Ett år senare, den första januari 1996, körde vi igång, det fanns några 10 000-tals sidor och året efter fanns det kanske hundratusen webbsidor och den socialdemokratiska kommunikationsministern sa att internet var en fluga.

I dag finns en miljard webbsidor, sex miljarder människor på nätet och nätet är friktionsfritt tillgängligt i alla hem, i alla mobiltelefoner och tjänsterna och värdet är oändligt.

LÄS MER: Staël von Holstein: Ökade inkomstklyftor är bara ett problem för den avundsjuke och late

I 20 års tid har jag tjatat om att innehållet är det viktiga och att tekniken är infrastruktur som bara ska finnas där. Med en dåres envishet har jag hävdat att det är människan och det vi är, det vi producerar, som är det viktiga (content is king!). Under hela denna tid har jag förväntat mig en fragmentering, en individualisering, en frihetsutveckling där vi skulle ta kontroll över det vi skapar och tillåtas kapitalisera på våra alster och våra nätverk. Nu händer det! Äntligen! Sedan något år kan vi betala för musik, film och tv-serier.

Influencers tjänar pengar på sina rekommendationer och har råd att underhålla oss och skapa ny content. Gig-ekonomin (egenföretagande) är på frammarsch liksom demokratiseringen, friheten, kontrollen, ägandet och allt annat som stärker individen.

Allt kommer nu på en gång och lösningen, den nya teknologin som gör det möjligt och som kommer att vara viktigare och mer betydelsefull än www, heter blockchain.

LÄS MER: Johan Staël von Holstein: Stureplan är hela Sveriges hjärta

Blockchain är en av de tekniska hörnstenar som är grunden i kryptovalutor, men också det som kan ge spårbarhet och som kan integreras in i allt från signaturer, dokument, mjukvara med mera och skapa säkerhet.

Svårt att förstå? Visst! Komplicerat, långsamt, få användningsområden, nästan inga värden, nästan inga som är där och bara 1500 kryptovalutor. Hört det där förut? Detta är ingen fluga!

Plus: Gemenskap och samhällsbyggande. Spanien är världens underbaraste land.

Minus: För alla trångsynta, bakåtsträvande, självupptagna, egoistiska separatister och rasister. 

Johan Staël von Holstein

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om internet