VISBY. Annus scandalum. Nazister, misstänkt sexövergrepp och påstådd kokainhandel. Årets Almedalsvecka blir ihågkommen för alla skandaler.

Torsdagen är av tradition nedmonteringen och hemfärdens dag i Almedalen.
Efter att de sista tonerna i Dagens Medias DJ-battle tonat ut packar utställarna ihop sina montrar och politikerna, PR-människorna och lobbyisterna flyger från ön. Därför kan jag redan i dag med gott samvete sammanfatta årets politikervecka i Visby. Och det är bara att konstatera: Annus scandalum – skandalernas år.

LÄS MER: ”Staffan Erfors: Sexbrott kan hända även i Almedalen – inte bara på festival”
Glöm kritiken mot rosémingel i Visbys gränder. Almedalsveckan har växlat upp; numera är det sexövergrepp och kokain som gäller när makteliten träffas på Gotland.
Metro kunde avslöja att en kvinnlig toppolitiker påstås ha blivit fotograferad på ett sexuellt kränkande sätt – mitt under den officiella invigningsfesten. Den utpekade fotografen är en framgångsrik näringslivsperson med förflutet på hög politisk nivå.
Den skandalen hann knappt kallna förrän det visade sig att polisen gripit en person misstänkt för kokainlangning i SD:s hus. (Den misstänkte mannen har ingen känd SD-koppling ska sägas).
Och som om det inte räcker.

LÄS MER: ”Staffan Erfors: Alemdalen är inte bara till för eliten”
Polisens prostitutionsgrupp är på plats i Visby då man misstänker att det pågår en omfattande sexhandel i de medeltida gränderna. Och på fredag anländer nazisterna till ön. Men allt hopp är inte ute för politikerveckan.
Landets högste polistjänsteman, Dan Eliasson, är på plats. Häromdagen gav han rådet att ”föräldrar bör följa med sina barn på festivaler” i skenet av våldtäkterna på Bråvalla.
Frågan är vad rikspolischefen har för råd till barnen vars föräldrar är i Almedalen?

Almedalen i övrigt

Det är stenhård konkurrens mellan alla lobbyister i Almedalen. Årets hetaste byrå är nystartade The Labyrinth.

På tal om lobbyister, Sveriges kanske mest dynamiske politiske trollkarl och fixare i kulisserna heter Joakim Genetay. Han kom dock ner till Almedalen först på onsdagen.
”Jag hade ett par uppdrag i Tyskland att hantera först”, säger Genetay som känner precis ”alla”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset