Metros chefredaktör Staffan Erfors.
Metros chefredaktör Staffan Erfors.

VISBY. Ett samhällsproblem. Sexuella ofredanden är inte bara något som drabbar ungdomar på festivaler. Även etablerade makthavare kan utsättas.

Knappt ett dygn efter att Bråvalla-festivalen meddelar att de ställer in nästa år som en följd av de uppgivna våldtäkterna på musikfesten kan Metro avslöja hur en högt uppsatt kvinnlig politiker upplever att hon blev sexuellt ofredad på Almedalens officiella invigningsfest.

Enligt den utpekade näringslivsprofilen tog han bara en skämtsam bild på kvinnans ben bakifrån när hon dansade. Han säger att han är helt oförstående över kvinnans reaktion.

LÄS MER: ”Uppgifter: Toppolitiker sexuellt ofredad på Almedalens invigningsfest” 

Vad som egentligen hänt kanske aldrig kommer bli utrett. Vad som står klart är att kvinnan upplever sig ha blivit sexuellt ofredad och den utpekade mannen är ”chockad” över kvinnans reaktion som han menar är orimlig – eller ”helt vrickad” som han uttrycker det.

Skämt kan alltid gå fel, men är det något vi – främst vi män – måste ta i beaktande är att skämt med sexuell anspelning sällan är uppskattade. Det är bättre att avstå.

Incidenten i epicentrum av makthavar-Sverige just nu visar dock något mer än att plumpa skämt aldrig är ok.

Det visar att vem som helst kan bli utsatt, vare sig du är en etablerad makthavare som är i Almedalen för att jobba och mingla eller en 17-årig flicka som åkt på sitt livs första musikfestival för att lyssna på sina favoritartister och ha kul.

Idag har vi alla ständigt en kamera med oss och sociala medier visar våra liv i realtid, det är lättare att såra idag, det går snabbare och det får större konsekvenser.

Det måste vi alla tänka på.

LÄS MER: ”Staffan Erfors: Almedalen är inte till för eliten”

Under tisdagen ser jag fram emot …

… en debatt med ungdomsförbundens företrädare. Kommer morgondagens politiker vara snällare mot varandra? Tillåt mig tvivla. Jag återkommer med rapport.

… ”Vad äter vi om 20 år?” Ett seminarium som anordnas av ICA idag. Det blir intressant, jag vet sällan vad jag ska äta om 20 minuter.

… film som terroristens vapen är ett seminarium i regi av Svenska Filminstitutet. Det är en otrolig bredd på att alla arrangemangen här i Almedalen och mitt bästa råd är att man ska gå på sådant man inte är så intresserad av – då lär man sig en massa nytt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset