När de blockerats från kontakt via telefon och sociala medier har stalkers börjat skicka meddelanden via Swish.
När de blockerats från kontakt via telefon och sociala medier har stalkers börjat skicka meddelanden via Swish.

Stalkers som blockerats från att kontakta sina offer via telefon och sociala medier har hittat en ny stalkingmetod – de skickar pengar och meddelanden via betaltjänsten Swish. För att stoppa meddelandena krävs en polisanmälan, rapporterar P3 Nyheter.

När Cassandra och hennes ex gjorde slut blockade hon honom på alla sociala medier och spärrade hans telefonnummer. Men exet fortsatte att höra av sig via betaltjänsten Swish, rapporterar P3 Nyheter. I samband med en överföring via Swish går det att skicka med ett meddelande på max 50 tecken.

– Det kan ju vara allt från tre på en dag, så går det en vecka och så skickar han bara ett, och det är oftast bara två spänn i taget, säger Cassandra till radiokanalen.

LÄS MER: Många väljer Swish – men faror finns

På Facebook hittar P3 Nyheter ytterligare ett tjugotal tjejer som vittnar om att de också råkat ut för swishstalking. En av tjejerna, Nicole, berättar om hur hon började få meddelanden från en främmande man som hon argumenterat med i en grupp på Facebook. Först kontaktar han henne via olika sociala medier och börjar lämna röstmeddelanden. Han blockeras men skapar då flera fejkprofiler och skaffar nya telefonnummer men Nicole svarar inte.

– Till sist när han verkligen tappade hoppet överallt, då var det Swish. Första gången så var det typ ”jag saknar dig” och så swishade han typ 2 spänn, säger hon till radiokanalen.

Hon får allt fler meddelanden och tillslut tvingas hon byta bankuppgifter och nummer för att slippa undan mannens kontaktförsök.

LÄS MER: Det här gäller om du skickar iväg en felaktig betalning

Nordea, som äger betaltjänsten tillsammans med en rad andra banker, har fått flera klagomål från kunder som stött på samma problem.

– Ja, det är ju jättetråkigt. Det är väldigt, väldigt tråkigt att det över huvud taget ska behöva förekomma. Tack och lov är det inte så vanligt, men vi har haft ett par fall där vi har stängt av Swish för ett par av våra kunder, säger Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea, till P3 Nyheter.

Nordea kan stänga av personer från att använda Swish men för det krävs en polisanmälan, enligt Pfalzer.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om stalkning