Dublin – den ödmjukt optimistiska huvudstaden.
Dublin – den ödmjukt optimistiska huvudstaden.
Inger Bladh

Jo’Burger började som en pop-up-restaurang, men är kvar tack vare sin popularitet.

Pubinredning.

Inger Bladh

O’Donoghue’s – för alla som älskar irländsk folkmusik. foto: Inger Bladh

Dublin är berättelsernas stad, och dess invånare är med största sannolikhet bland de bästa historieberättare du någonsin kommer att stöta på. Har du någon gång gett dig på författaren James Joyces tegelsten Odysseus, en roman som av många anses vara 1900-talets mest inflytelserika litterära verk, vet du hur intrikata, mångbottnade och näst intill ogenomträngliga historier de irländska författarna har en förmåga att berätta.

I likhet med Odysseus, som utspelar sig under en junidag i Dublin år 1904, är ett besök i den irländska huvudstaden ett lapptäcke av sammanflätade historier, personporträtt och upplevelser. I centrum står människan. Den rödlätta, fräkniga Dublinbon är vida omtalad för sitt jordnära, öppna och gästvänliga sätt, och till skillnad från världens många klichéartade turistmyter kommer just denna inte på skam. Inte ens under en kort sekund.

Stadens publiv behöver ingen närmare introduktion. Var och en av de över 1 000 pubarna fungerar som ett andra vardagsrum – det är här invånarna blottar sina själar och för vidare sina berättelser. Slå dig ner bredvid en främmande person, skåla i en pint Guinness och låt såväl öl som historieberättande flöda fritt hela natten lång. För det är just det som Dublin egentligen handlar om.

Hotellet där öst möter väst

Boende

The Morrison

Cityslicka The Morrison skulle egentligen kunna ligga i vilken metropol som helst, och vinner för tillfället de internationella och hippa hotellgästernas gunst. Mellan de kala väggarna i den sparsmakat inredda lobbyn möts man periodvis av lite småkylig service, vilket dock vägs upp av de trevliga bartendrarna. Ingen mindre än John Rocha står bakom hotellet där öst möter väst i estetiken. Dubbelrum från cirka 950 kronor.

1 Upper Ormond Quay, Central North

+353-1-887 24 00

www.morrisonhotel.ie

Boende med lagom hemma-hos-känsla

Boende

Number 31

Innanför murarna på boutique-bed-and-breakfast-stället Number 31 går det ingen nöd på någon. Sjunk ner framför den öppna spisen
eller ta en drink i den lummiga trädgården. Tolv sovrum inredda med precis lagom mycket design ger hemma-hos-känsla (grannens oljud får man på köpet, på grund av de tunna väggarna). The full Irish breakfast ger en stabil start på dagen med ägg, korv, bacon, bönor, hash brown och den något suspekta black and white pudding. Dubbelrum från 1 400 kronor.

31 Leeson Close, Georgian Dublin

+353-1-676 50 11

www.number31.ie

En chans för oss vanliga dödliga

Mat och dryck

L’Ecrivain

Michelinkrogar är
ofta fantastiska upplevelser, men om sanningen ska fram skapar de lite väl stora hål i plånboken. Därför är den prix fixe-meny som eleganta L’Ecrivain erbjuder till lunch
gudasänd. Det ger oss vanliga dödliga chans att smaka på läckerheter som silverlöksvelouté med timjan och hasselnötsskum, spädgris med äppelgelé och mandelkräm för överkomliga 230 kronor.
Skynda, fynda.

109 Baggot Street Lower,
Georgian Dublin

+353-1-661 19 19

www.lecrivain.com

Irländarna är stolta över sitt nötkött

Mat och dryck

Jo’Burger

Det är med viss skepticism som vi sätter tänderna i en av de tornande hamburgarna på Jo’Burger.
Irländskt kött har oförtjänt
dåligt rykte i Skandinavien, men i Irland är man urstolt över sitt nötkött. Med rätta. Många burgare har det blivit genom åren, men dessa ligger ändå någonstans i toppen av min lista på minnesvärda burgarupplevelser. Avsluta middagen med ett sällskapsspel i den graffitimålade matsalen.

137 Lower Rathmines Road, Rathmines

+353-1-491 37 31

www.joburger.ie

Folkmusik och
bed and breakfast

Nattliv

L’Ecrivain

För alla älskare av irländsk folkmusik bör O’Donoghue’s vara överst på listan. Hela baren gungar i takt med tonerna till de musiker som uppträder här sju dagar i veckan. Celebriteter som George Best och Thin Lizzys Phil
Lynott har alla diggat till musiken på O’Donoghue’s, som även driver ett prisvärt bed and breakfast-ställe.

15 Merrion Row, Georgian
Dublin

+353-1-677 06 05

www.odonoghues.ie

En ack så
cool historia

Nattliv

The Bernard Shaw

Puben uppkallad efter den irländska, Nobelprisvinnande författaren George Bernard Shaw är en svettig, alternativ, dunkande och ack så cool historia. Stämningen och musiken är bortom denna värld, och fötterna kan garanterat inte hållas stilla på min pall vid baren. Vem kunde ana att en vanlig pub kunde vara så
party?

Portobello Hotell, 22 South Richmond Street, Rathmines

+353-85-712 83 42

www.thebernardshaw.com

LÄS MER OM DUBLIN PÅ RES.SE

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset