Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att Sveriges tvekan kvarstår vad gäller införandet av en EU-åklagare. Arkivbild.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att Sveriges tvekan kvarstår vad gäller införandet av en EU-åklagare. Arkivbild.

Sveriges tvekan kvarstår vad gäller införandet av en EU-åklagare – med förkortningen Eppo – som bland annat ska få rätt att utreda ekonomiska bedrägerier mot EU. Planerna har stötts och blötts av medlemsländerna ända sedan de presenterades sommaren 2013.

– Vi har väldigt stora problem med att gå med i Eppo, konstaterar inrikesminister Anders Ygeman (S) som räknar med att Sverige behöver ta ett definitivt beslut i december – med största sannolikhet om att säga nej till att vara med.

– Det finns en ganska stor skepsis bland svenska myndigheter till värdet av Eppo. Det finns också en skepsis mot de saker som vi inte har något framgångar med i förhandlingarna – öppenhetsfrågan framför allt, men delvis också hur åklagarämbetet styrs, vem som råder över vem, säger Ygeman i Luxemburg.

Utöver Sverige råder stor tvekan i bland annat Finland, Nederländerna och Polen vilket troligen innebär att Eppo kommer att skapas som ett så kallat "fördjupat samarbete" mellan de länder som gillar idén.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset