Marcus Berg jublar efter 1–0-målet mot Nederländerna på Friends Arena.
Marcus Berg jublar efter 1–0-målet mot Nederländerna på Friends Arena.

Vi undrade, inte utan ett stänk av ängslan.Vad skulle komma med Janne Andersson, med ett nytt landslag – och utan en ryggrad som gått i pension?1–1 mot Nederländerna var en aptitretare om att något bättre serveras med tiden.– Jag förväntade mig attityd och kämpaglad och det fick vi se från första till sista minuten, säger han.

Tydlighet, enkelhet, disciplin och inte en jäkel som inte tar hela jobbet, oavsett om det är med näsan mot det egna målet eller motståndarens. Så vill han ha det, mannen som gjorde ett mästarlag av IFK Norrköping med begränsade resurser, han som precis börjat det utmanande jobbet att få ihop ett slagkraftigt landslag i den post-zlatanistiska era som just inletts.

Det finns inget hokus-pokus bakom Anderssons fotbollsfilosofi. Ärligt, hårt arbete tillsammans. Men det enkla är alltid det svåra, även i fotboll.

Och utan tillräckligt bra spelare når du inte framgång. I det här aktuella fallet en plats i VM-slutspelet i Ryssland om två år. Med både Nederländerna och Frankrike i gruppen, ett Bulgarien och ett Vittryssland som inte kan underskattas är det ett nålsöga som ska passeras.

Stark start

Men det var en stark början, sett till förutsättningarna med ett mittfält med Alexander Fransson, Oscar Hiljemark och Marcus Rohdén.

– Fotbollsmässigt finns det en del att jobba med. Sammanfattningen är att jag har större krav på vårt eget spel och att äga bollen mer. Men det är en godkänd start på det här kvalet, säger Andersson.

Fast det såg inte bra ut inledningsvis. Visst, lagdelarna låg rätt, centrerade och flyttade över. Men det hjälpte inte. Nederländarna må vara en blek kopia av VM-lagen 2010 och 2014, men har fortfarande den individuella färdigheten på planen.

– Vi blir för långa i vårt spel, tappar för mycket boll för att det ska vara hälsosamt mot ett lag som Holland. Men det skulle vara

Olsen suverän

Marcus Berg underbara lobb kort före pausen lyfte Friends, men var Robin Olsen som fram till dess räddade det "nya" landslaget.

– Robin visar vilken bra målvakt han är. Han gör ett par riktigt bra ingripanden. Det är kul att se, säger förbundskaptenen.

Den fenomenala fotparaden på Davy Klaassen närskott och utboxningen på Vincent Janssens tunga distansskott var två snabba besked om att Andreas Isaksson inte behöver fundera på att återgå i landslagstjänst.

I sin första tävlingslandskamp utstrålade Olsen stabilitet och trygghet.

Framåt? Ungefär som väntat i omfattning, överraskande spetsigt om vi ska prata kvalité. Emil Forsberg presterade mer under några minuter i första halvlek än han gjorde under hela EM-slutspelet. Spelbar, löpvillig, vågade utmana – och tog avslut, som högerskottet Jeroen Zoet med möda tippade till hörna.

Förbundskaptenen Danny Blind påpekade före matchen att hans kunskaper om det svenska laget var begränsade. Han måste ha känt till Marcus Berg. I början av sin karriär vräkte värmlänningen in mål för Groningen och var aktuell för Ajax innan Hamburg köpte honom för runt 100 miljoner kronor.

Ledningsmålet skvallrade om varför.

Läcker lobb

Kevin Strootman drällde med bollen, Berg snappade upp den och uppfattade att Zoet befann sig en bra bit från mållinjen. En känslig lobb och 1–0.

– Själva målet var ju fantastiskt, men jag tycker vi ska ha frispark där innan. Men sen står han där och såsar med bollen så det var skönt att sätta dit det. Jag vet i fan vad som hände, jag trodde att det var avblåst, säger Berg i Kanal5.

Han hade fått fritt läge till 2–0 direkt efter pausen om inte Virgil van Dijk nickat undan John Guidettis inlägg.

Hårt arbete kostar och långsamt kroknade det blågula kollektivet. Olsen briljerade på nytt med enhandsräddningen på Klaassens nick. Sverige försvarade djupare och djupare och inte ens Olsen kunde ta allt.

Han styrde undan högerbacken Daryl Janmaats skott, men Wesley Sneijder bredsidade in returen.

Christoffer Nyman kom in för Guidetti, Emir Kujovic för Marcus Rohdén, som precis som Guidetti slitit enormt hårt. Två offensiva byten. Gå för tre poäng, inte försvara en.

Men en var allt annat än fy skam.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset