På en fest i december 2015 utbyttes ringar. Förlovningsringar, enligt de åtalade.
På en fest i december 2015 utbyttes ringar. Förlovningsringar, enligt de åtalade.

Flickan var 14 år när hon blev rädd för att bli bortgift. Föräldrarna dömdes mot sitt nekande i tingsrätten för försök till äktenskapstvång. När fallet togs upp i hovrätten fick rättegången pausas – efter att föräldrarna protesterat mot att bilder visats på mamman och flickan utan slöja.

Föräldrarna dömdes mot sitt nekande i våras för försök till äktenskapstvång. Enligt Värmlands tingsrätt hade de mot sin 14-åriga dotters vilja ”påbörjat en process mot en äktenskapsliknande förbindelse” med en tio år äldre man. De dömdes till villkorlig dom men slapp böter eftersom de suttit häktade.

Den tilltänkta maken frikändes dock.

– Det finns inga belägg för det åklagaren påstår. Det var en förlovning och han har inte känt till att hon inte ville. När han fick veta att hon inte ville backade han ur direkt, säger mannens advokat Mats Hellman.

LÄS MER: Nytt förslag om barnäktenskap i Sverige – det här innebär lagen

Skrev ett kontrakt

Enligt åklagaren skrevs ett kontrakt utan flickans medgivande på en fest i december 2015. Flickan slog en kort tid senare larm till polisen och flydde hemifrån.

– Hon har hela tiden varit fast övertygad om att hon sitter fast i det här äktenskapsliknande förhållandet eftersom det skrevs ett kontrakt som hon inte har blivit tillfrågad om, säger flickans målsägarbiträde Björn Karlsonius.

Föräldrarna vill frikännas helt medan flickans advokat och åklagaren vill att mannen och föräldrarna ska dömas för äktenskapstvång.

LÄS MER: Justitieministern: Så ska lagen skärpas för att stoppa tvångsgifte

Avbröt åklagaren

När fallet inleddes i hovrätten i tisdags protesterade flickans föräldrar högljutt när åklagaren visade bilder från festen i december 2015, där flickan och hennes mamma dansade med utsläppt hår, utan slöja.

– I utredningen finns det bilder från en mobiltelefon som jag ville visa upp men då blev flickans föräldrar väldigt upprörda och protesterade. De avbröt mig flera gånger i min sakframställan, säger åklagaren Pia Hammar.

Rättens ordförande, hovrättsråd Anna-Karin Karlbom, valde att bryta och ta en paus, som SVT Värmland var först med att berätta.

– Det är okej att man reagerar men här avbröt föräldrarna åklagaren flera gånger. Hon kunde inte utföra sitt jobb när hon hela tiden blev avbruten. Det är helt en annan sak, säger hon.

LÄS MER: Fem fakta som visar varför kampen mot tvångsäktenskap måste fortsätta

Förnekar brott

Flickans föräldrar och mannen menar att det var en frivillig förlovning som kunde brytas och som skedde eftersom dottern sagt ifrån. De säger också att man var överens om att mannen och flickan inte kunde gifta sig innan hon fyllt 18 år och att en bröllopsfest då skulle hållas i Turkiet eller Syrien.

Metro har varit i kontakt med föräldrarnas advokater som inte vill kommentera rättegångsdagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset