Carl Bildt (M) och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Carl Bildt (M) och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Många är missnöjda med den överenskommelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet ingått i. S anklagas för att ha gett med sig för mycket medan M tror att C och L kommer att bli blåsta. Här är några av reaktionerna.

Strömmer: ”C och L blir stödpartier”

Moderaterna har tittat närmare på överenskommelsen och presenterade sina slutsatser på en pressträff.

– Överenskommelsen täcker budgeten och en lång rad frågor. Det står också att partierna inte ensidigt får göra upp med andra partier. Rollfördelningen blir klar. C och L blir stödpartier och vi går i opposition, säger partisekreterare Gunnar Strömmer.

Han tycker inte att C och L kan kalla sig för oppositionspartier.

– Man blir stödpartier, säger han.

LÄS MER: Muf samlar in högerskor till Annie Lööf – Cuf: ”Låg nivå”

Svantesson: ”Januariöverenskommelsen kan bli januariblåsningen”

Moderaterna ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att det finns en risk för att överenskommelsen kommer att gå till historien som ”januariblåsningen.”

– Vinnaren är Stefan Löfven. Om det här går igenom blir han statsminister och har lyckats splittra Alliansen, säger hon på Moderaterna pressträff.

Bildt: ”Måste ha förutsatt att han var en dörrmatta”

Den förre moderata statsminister Carl Bildt menar att partierna bakom överenskommelsen måste ha föreställt sig att Sjöstedt var en dörrmatta.

– Det är möjligt att han kommer visa sig vara en dörrmatta, det återstår att utreda. Men man måste ha förutsatt att han var en dörrmatta, säger han i SVT:s Aktuellt.

LO: ”Förslag som går i fel riktning”

Landsorganisationen delar flera av de invändningar som Jonas Sjöstedt har mot överenskommelsen, skriver organisation på Facebook.

”Överenskommelsen innehåller förslag som går i fel riktning, främst vad gäller fördelningspolitiken. Vi är också oroade över skrivningar som kan innebära ingrepp i den svenska förhandlingsmodellen,” skriver de.

Kommunal: ”Det är inget önskeläge”

Tobias Baudin, ordförande i fackförbundet Kommunal, tycker att Socialdemokraternas gör rätt i att ingå i överenskommelsen.

– Men det är inget önskeläge. Absolut inte, säger han till tidningen Kommunalarbetaren.

Baudin säger också att han förstår Jonas Sjöstedts irritation.

– Vi från Kommunal tycker ju inte heller att alla de här punkterna är speciellt bra. Man går alldeles för långt i många delar, säger han.

LÄS MER: ”Sjöstedts besked väcker känslor till höger och vänster”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik