Räkna med att påskresan kan ta längre tid än planerat.
Räkna med att påskresan kan ta längre tid än planerat.

Påsken står för dörren och det betyder en av årets mest intensiva helger på Sveriges vägar. Som vanligt kan vi räkna med längre restid, köer och många olyckor. "Starta resan i god tid", råder Ulrika Westerberg på Trafikverket.

E4 mellan Gävle och Tönnebro räknas som en av Sveriges mest olycksdrabbade vägsträckor. Precis som förra året blir det förbjudet att köra om på sträckan under delar av helgen.

Förbudet gäller norrgående trafik mellan klockan 13–20 på skärtorsdagen. På påskdagen och annandag påsk gäller förbudet under samma tider söderut.

– Det är ett väldigt högt tryck där under påsken och för att bilda ett bättre flyt och undvika olyckor och stopp har Trafikverket tillsammans med polisen beslutat att införa omkörningsförbud, säger Ulrika Westerberg, mediekommunikatör på Trafikverket.

Och det väntas högt tryck på fler vägar. Enligt Motormännens Riksförbund väntas som mest intensiv trafik på bland annat E45 mellan Göteborg och Åre, E 4 mellan Stockholm och Sundsvall och E20 mellan Göteborg och Stockholm.

– Det är mycket trafik som går norröver just under påsk jämfört med andra storhelger då inte lika många söker sig mot fjällen. Och trafiken är koncentrerad till begränsade resdagar. Det blir mycket trafik på framför allt skärtorsdagen och annandag påsk, säger Ulrika Westerberg.

LÄS MER: Etnologen: Därför firar vi påsk

Ulrika Westerberg råder påsktrafikanter att starta resan i god tid och räkna med att det kommer att ta längre tid än vanligt. Man bör också ta extra hänsyn till säkerheten.

– Om man har möjlighet så är det bra om man håller sig på mötesseparerade vägar eller vägar som har trafiksäkerhetskameror, eftersom de är säkrare. Och så ska man komma ihåg att det fortfarande råder vinterväglag på många platser. Anpassa hastigheten efter väglag och håll avstånd, säger hon.

– Men det blir ofta köolyckor oavsett väglag, så det gäller ju ändå att hålla avstånd och att ta det lugnt.

Även Motormännens Riksförbund varnar för väglaget.

LÄS MER: Vinterväglaget är här och olyckorna ökar – så skyddar du dig i trafiken

– Tjällossningen som kommer på våren har börjat påverka vägytan, vilket kan leda till gropar, hål och ojämnheter. Vattensamlingar kan finnas där snösmältningen är igång. De kan frysa på under nätterna och orsaka halka, säger trafiksäkerhetsansvarige Carl Zeidlitz i ett pressmeddelande.

Också på järnvägarna blir trycket högt. Tågen på populäraste sträckorna, som nattågen mot Åre och Riksgränsen samt snabbtågen mellan Stockholm och Göteborg respektive Umeå, är i stort sett helt fullbokade.

– Det går i bästa fall att hitta någon enstaka plats här och där. Vi har satt in så mycket tåg och vagnar vi kan och vi ser att bokningarna har ökat med fem procent jämfört med förra påskhelgen, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Men även tågresorna kan ta längre tid än vanligt. Under helgen utförs ett omfattande banarbete mellan Stockholm central och Stockholm Södra. Mellan sen torsdagskväll och tidig tisdagsmorgon ersätts tågtrafiken till och från Malmö med buss på sträckan Stockholm–Södertälje. Tågen till och från Oslo och Göteborg kommer att ta vägen om Västerås i stället för Katrineholm.

LÄS MER: Cissi Wallin: Män – kör som kärringar eller kör inte alls

Här ökar trafiken mest i påsk

E45 Göteborg–Åre

E4 Stockholm–Sundsvall

E20 Göteborg–Stockholm

E22 Norrköping–Kalmar

RV70 Enköping–Dalarna

RV66 mot Sälen

RV83/84 fjällvägen: Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge

RV26 Nissastigen, Halmstad–Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Dalarna

E16 och RV 69 Gävle–Dalarna

E14 Sundsvall–Åre

Källa: Motormännen

Motormännens råd för en säker resa

Se till att ha med en fulladdad mobil, men rör den inte under körning.

Var ute i god tid och var utvilad. Trötthet bakom ratten kan vara lika farlig som rattfylla.

Ta god tid på dig, ta paus ibland och turas om att köra om det går.

Undvik att ha en bestämd sluttid när du ”ska” vara framme.

Överlåt mobilsurfandet till passagerare och låt dem bestämma musiken.

Källa: Motormännens Riksförbund

Olyckor i påsktrafiken

2017
Döda: 4. Skadade: 195

2016
Döda: 1. Skadade: 186

2015
Döda: 1. Skadade: 190

2014
Döda: 2. Skadade: 205

2013
Döda: 3. Skadade: 186

Genomsnitt 2000–2017
Döda: 5,9 Skadade: 248,6

Källa: Transportstyrelsen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset