I kväll är det Summerburst i Göteborg och om två veckor i Stockholm. Festivalen firar fem år i år och har på denna tid gått från drygt 14 000 besökare till närmare 135 000 – och dessutom knoppat av sig. Det och en del annat berättar grundaren och festivalgeneralen Anders Boström för Metro.

Hur började det?

- Jag och min kompanjon Kalle OP hade jobbat med liknande saker men inte tillsammans när vi började prata om att göra något för att ta musikgenren längre, bli större. Sedan gjorde vi Eric Prydz i december 2010 vilket blev startskottet. Vi hade haft en långdragen diskussion med David Guetta om att göra något i Sverige, så jag skickade bilder på Stadion vilket de inte var sena att tacka ja till och då blev det dags att knåpa ihop en festival. Sedan vaknade vi en morgon i mars i Miami av att de hade råkat släppa biljetterna i förtid och sålt 3000 medan vi sov. Tidigare hade det tagit oss ett halvår att sälja så mycket. Efter det var det bara att gasa.

*Trodde ni att det skulle bli en sådan succé?

- Man kan tycka att fem år är lång tid men vi har haft så mycket att göra att vi inte hunnit tänka så himla mycket på det. Men nej, att det skulle vara slutsålt två månader innan med en kapacitet på 135 000 hade man aldrig vågat hoppas eller tro. Förr har vi stått med dessa headliners och försökt promota dem på klubbar med tvåhundra pers. Så det syns på dj-gagerna också...

*Hur lång tid tar det att planera festivalen?

- Nu har vi ju både November Lights och en ny festival i Karlstad i augusti så 2016 års planering började redan efter nyår. Det är lång framförhållning för att allt ska gå igenom. Vi försöker också ha både koll på vad fansen vill höra och försöka komma på något de kanske inte vet om att de gillar.

*Hur bra är Sverige jämförelsevis på den här typen av musik?

- Vi är bäst när det gäller publik. Det säger alla artister, att vi har sån jävla bra koll på ny musik och sjunger med i låtar som släppts för två dagar sedan. När det gäller artisterna är det vi och holländarna, och några fransoser.

*Vad skiljer Summerburst från andra festivaler?

- Att det är en konstant fest med energi från början till slut. Andra festivaler byter scen så att det blir tyst på den i någon timme, vi har fem minuter mellan artisterna. Dessutom kommer vi från nattklubbsverksamhet så vi bygger standard anpassat för det och inte festival, framför allt med mat och dryck. Jag antar att andra börjat ta in lite fler elektroniska akter nu när de ser att det fungerar, men det gör oss egentligen vare sig till eller från vad andra festivaler gör, det här är vår grej.

*Blir det några nyheter i år?

- Vi kör nya saker varje år. Förra året hade vi pariserhjul och helikopterturer. Men det vi lägger ner mycket tid på, och som inte märks på något spektakulärt sätt, är att det ska vara bekvämt och bra stämning. En person som kommer in hos oss ska hitta öl direkt, veta att det finns en toalett i närheten och god mat på matställena. Det är på slarv med sådant många festivaler tappar besökare.

*Några överraskningar med anledning av femårsfirandet?

- Överraskningarna står våra artister för, så det kan jag inte säga någonting om. Men jag kan avslöja att det blir väldigt mycket fyrverkerier. Man måste helt enkelt komma dit för att få veta, säger Anders Boström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset