10 000 statliga jobb ska flyttas från storstäderna ut till landsbygden, erfar Ekot. Arkivbild.
10 000 statliga jobb ska flyttas från storstäderna ut till landsbygden, erfar Ekot. Arkivbild.

Flytten av statliga jobb till landsbygden är nödvändig, anser civilminister Ardalan Shekarabi.– Om det finns en stark känsla i delar av landet att staten överger människorna där, så får vi problem, säger han.

Ett sätt att visa statlig närvaro utanför storstäderna är att flytta ut myndigheter. Hittills har regeringen beslutat att flytta E-hälsomyndigheten och aviserat planer på flytt av Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad. Och omlokaliseringarna kommer att bli fler.

– Vi kommer att kontinuerligt jobba med att identifiera vilka myndigheter som är lämpliga att omlokalisera och vilka orter som har kapacitet att ta emot myndigheterna, säger Ardalan Shekarabi (S).

Statlig jobbflytt

En parlamentarisk landsbygdskommitté ska snart presentera sina förslag till regeringen. Enligt uppgifter till Ekot vill den att 10 000 statliga jobb ska flytta från storstäderna till landsbygden. Kommitténs ordförande, kommunalrådet i Kalmar Johan Persson (S), vill dock inte kommentera den konkreta siffran.

I dag finns 70 procent av de statligt anställda på orter med fler än 50 000 invånare. Antalet statligt anställda har minskat mest i orter med högst 10 000 invånare sedan 2008.

När Skatteverket 2015 planerade att lägga ned nio kontor i landet blev det kraftiga protester och beslutet drogs senare tillbaka. Ardalan Shekarabi överraskades av den starka reaktionen, och han fick en tankeställare.

Övergivna

– Det handlade om en allmän känsla att staten centraliseras och överger orter, säger han.

Shekarabi ser stora risker med att klyftan mellan stad och land ökar. Tillgången till välfärd riskerar att bli beroende av var i landet du bor och om ett land klyvs isär kan det på sikt leda till allvarliga konsekvenser för demokratin, tror han.

– Om det finns en stark känsla i delar av landet att staten överger människorna där, så får vi problem med sammanhållningen och legitimiteten för svenska staten. Jag tror att det är otroligt viktigt att svensk politik tar den känslan på allvar, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset