Den sjunde AP-fonden har sedan i fjol investerat i två stycken kanadensiska cannabisbolag.
Den sjunde AP-fonden har sedan i fjol investerat i två stycken kanadensiska cannabisbolag.

Fyra miljoner svenska pensionssparare har blivit delägare i cannabisbolag. Detta efter att sjunde AP-fonden placerat svenska PPM-pengar i två kanadensiska företag. "Det kan mycket väl vara så att vi kommer fram till att det här ska svartlistas", säger Johan Florén, kommunikationschef på AP7, till SVT.

2,5 procent av alla svenskars pensionsgrundande inkomst avsätts varje år till premiepensionen. Det är en del av den allmänna pensionen som spararen själv förfogar över, vilket gör att man själv väljer hur pengarna ska investeras.

För den som inte gör ett aktivt val hamnar pengarna istället i de allmänna pensionsfonderna, de så kallade AP-fonderna. Och det är genom dessa närmare fyra miljoner svenskar nu har investerat i cannabisbolag.

LÄS MER: Kanada legaliserar cannabis

Det var under förra året som den sjunde AP-fonden började placera i de två kanadensiska företagen Cannabis Incorporation och Canopy Growth Group, som har blivit två av världens största cannabisbolag sedan drogen legaliserades i landet. Enligt SVT har AP-fondens innehav ökat till drygt 100 miljoner kronor under våren.

Kan komma att svartlistas

AP-fondernas etikråd har tidigare rekommenderat att fonderna inte bör investera i företag som sysslar med cannabisproduktion. Och trots att den sjunde AP-fonden inte ingår i etikrådet ska den enligt kommunikationschefen Johan Florén följa samma värdegrund.

– Eftersom vi är ute efter marknadsexponering köper vi alla bolag som är med i indexet MSCI ACWI, med ett undantag – de bolag vi svartlistar, säger han till SVT.

LÄS MER: Studie: Dagligt cannabisbruk ökar risken för psykos

I samband med att den sjunde AP-fonden granskar sitt innehav, vilket enligt SVT görs två gånger per år, kan det bli aktuellt att man tittar närmare på just cannabisbolagen.

– Det kan mycket väl vara så att vi också kommer fram till att det här ska svartlistas, säger Johan Florén.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset