I morgon har en samling porrfilmer, alla signerade kvinnliga regissörer, premiär på en biograf i Stockholm. Skattebetalarna har bidragit med 350000 kronor för produktionen.

Filmen, med titeln Dirty diaries, är en samling av kortare porrfilmer av olika kaliber - allt från hårdporr till mer mjukt erotiska bidrag. Poängen med projektet, som bekostas med skattemedel från Svenska filminstitutet, är att filmerna inte är gjorda av heterosexuella män. I stället har uppdraget gått till kvinnliga konstnärer, filmare och aktivister att göra en film som visar nya bilder av kvinnan och sexualiteten.
– Det är bilder som inte är skapade i vinstsyfte och inte för att behaga en manlig publik, skriver regissören och producenten Mia Engberg, initiativtagare till projektet, i en debattartikel på Newsmill.

Svenska filminstitutets bidrag på 350 000 kronor har väckt kritik från vissa håll.
– Det huvudsakliga problemet är att skattebelarnas pengar går till att finansiera porrfilm. Faktumet att det är feministisk porr gör det på något vis legitimt, men det hade blivit ramaskri om det handlade om vanlig porr, säger Beatrice Fredriksson, en av grundarna till bloggen Antifeministiskt initiativ och medlem i Moderaternas ungdomsparti, till tidningen The Local. 

Filmen visas för första gången på torsdagen, på Bio Rio vid Hornstull och även lördag och söndag kväll.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset