Infrastrukturminister Anna Johanssons (S) statssekreterare reser mycket och dyrt. Arkivbild.
Infrastrukturminister Anna Johanssons (S) statssekreterare reser mycket och dyrt. Arkivbild.

Infrastrukturminister Anna Johanssons (S) statssekreterare Erik Bromander reser mycket och dyrt. Hittills har han rest för mer än 800 000 kronor.Efter att resorna har uppmärksammats ska Bromander ha avbrutit en tjänsteresa.

Erik Bromander har arbetat på näringsdepartement sedan oktober 2014. Sedan han började har han åkt på åtminstone 27 utlandsresor. Kostnaderna för hans flygresor och hotellnätter uppgår till 829 000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

Fyra andra statssekretare på näringsdepartementet har kostnader för mellan 39 000 och 171 000 kronor under samma period.

De allra flesta av Bromanders resor har varit i business class trots regeringskansliets riktlinjer om att flygresor ska bokas till lägsta pris. Vid resorna har han även haft en hel del fritid.

Reaktioner på resor

Tomas Dahlman, avdelningschef vid näringsdepartementet, säger att Bromander har "rest ovanligt mycket" och att tjänstemän på departementet reagerat på de många resorna.

– Jag har förstått att det har upplevts som ett problem att han har vart borta väldigt mycket, säger Dahlman till tidningen.

Erik Bromander, som för tillfället är på en arbetsresa i Sydostasien, säger till Dagens Nyheter:

– Jag bokar inte själv mina resor, utan vi har en organisation för det på departementet. Jag utgår från att den följer de regler och rutiner som gäller för regeringskansliet.

Han skriver senare i ett sms till DN att han begärt att samtliga hans resor ska gås igenom.

"Skulle det finnas någon resekostnad som jag själv borde ha betalat kommer jag självklart att göra rätt för mig".

Bromander skulle egentligen ha åkt hem på torsdagen men resan har nu avbrutits i förtid på grund av att hans resor har uppmärksammats, uppger flera källor till DN. Infrastrukturminister Anna Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa vill inte kommentera de uppgifterna.

Följa riktlinjerna

Regeringskansliet har även inlett en granskning av resorna.

I en skriftlig kommentar till TT säger Anna Johansson bland annat att resande "är en viktig del av regeringens arbete med att främja svenska intressen", Hon säger även att det är viktigt att alla följer de riktlinjer som finns för resor i regeringskansliet.

"Departementet går nu igenom Erik Bromanders resor grundligt. Om det upptäcks några felaktigheter kommer han att göra rätt för sig", säger hon vidare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset