Riksdagsledamoten Anna Hagwall skrev en motion om slopat presstöd, som innehöll rena faktafel, för att minska Bonniers inflytande på mediemarknaden. Arkivbild.
Riksdagsledamoten Anna Hagwall skrev en motion om slopat presstöd, som innehöll rena faktafel, för att minska Bonniers inflytande på mediemarknaden. Arkivbild.

Sverigedemokrater kommer undan med större snedsteg än andra politiker – men de två senaste exemplen sticker ut på ett sätt partiet vill undvika, tror statsvetaren Andreas Johansson Heinö.– De är antisemitiska, säger han.

Järnrörsskandalen, Kent Ekeroths aggressivitet i sociala medier och kopplingar till den främlingsfientliga sajten Avpixlat, återkommande rasistiska utspel av lokalpolitiker runt om i landet, Björn Söders fotografi med en SS-veteran.

Det finns gott om exempel på SD-skandaler som inte skakat partiet eller påverkat dess stöd de senaste åren.

– Alla partier har väl någon gräns någonstans, men den verkar vara väldigt långt borta i SD:s fall, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare och medarbetare på den borgerliga tankesmedjan Timbro.

– Skandaler biter inte på det sättet, och det vet man om i SD-ledningen.

"Lägre tolerans"

Men såväl den uppmärksammade filmsekvensen med SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt som riksdagsledamotens Anna Hagwalls senaste motion om slopat presstöd innebär en ny form av problem för partiet.

– Det som är gemensamt för händelserna är att de är antisemitiska. Och där är det skillnad. Där är min bild att det finns en mycket lägre tolerans i Sverige totalt sett för antisemitism än vad det gör för islamofobi, säger Andreas Johansson Heinö.

Felaktig motion

Anna Hagwall motiverar bland annat sin motion – som innehåller faktafel – med att Bonniers dominans på mediemarknaden måste minska, med att "ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media".

I filmen berättar en skrattande Oscar Sjöstedt om hur två nazister han tidigare arbetade med brukade sparka på fårkroppar som fallit i golvet och kalla dem "judar".

– Där tror jag det är besvärligare för dem (SD). Man vill inte hamna i läge där man uppfattas vara ett parti där det är okej att dra skämt om judar, säger Andreas Johansson Heinö.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset