Hillary Clinton höll i natt sitt tal på Demokraternas konvent i Philadelphia där hon utsågs till partiets presidentkandidat.
Hillary Clinton höll i natt sitt tal på Demokraternas konvent i Philadelphia där hon utsågs till partiets presidentkandidat.

Ett tal fullt med politiska förslag och detaljer bjöd Hillary Clinton på under sista dagen av det Demokratiska konventet.– Det är rätt väg att gå för det blir en tydlig kontrast till Donald Trump, säger statsvetaren Elizabeth Walentin.

Clintons tal inatt, svensk tid, var intressant av två skäl, enligt Elizabeth Walentin, statsvetare som tidigare har jobbat för Demokratiska partiet. Dels för att hon framställde sig som en policyperson, dels för att hon talade till både demokratiska och republikanska väljare.

– Med beskrivningen av sina förslag pratade hon inte bara mot vänstern utan även mot mitten. Ett exempel är när hon pratar om vapenlagar. Vad hon sa var att "jag vill inte ta bort rätten att bära vapen, jag vill bara inte att ni ska bli skjutna av någon som inte skulle haft vapen" – ett centristiskt argument.

Policytungt

Walentin reagerade också på att talet innehöll mängder med politiska förslag, en skillnad jämfört med tidigare framträdanden.

– Det var policytungt och förslagstungt, men hon gör det till sitt signum. Hon säger att hon vet att politiken är lite tråkig men att det är det som krävs av en president. Det tror jag var bra för att det blir en kontrast till Donald Trump som hon hävdar har inga förslag.

– Alla har sina styrkor och svagheter och Hillary Clintons styrka är att hon är en policynörd.

Ett enande budskap

Även Ian Higham, USA-expert och statsvetare vid Stockholms universitet, lyfter fram det faktum att Hillary Clinton framförde en mängd förslag till åtgärder under sitt tal. Ett riskspel som han ändå tror gick hem.

– Hon försökte nästan tackla alla problem. Det var riskabelt och gick nästan över gränsen, men jag tycker att hon hade ett enande budskap som gjorde att det fungerade.

Annars tycker Higham att budskapet i talet var rätt avvägt och kontrasten gentemot Donald Trump var tydlig.

– Han talade om en mörk framtid för USA, ett ödelagt land i en tid av fattigdom och kriminalitet, medan Hillary gjorde det rakt motsatta. Hon beskrev en framtid där vi arbetar tillsammans för att uppnå gemensamma mål.

Jämnt lopp

Både Demokraterna och Republikanerna har nu haft sina konvent och presidentvalskampanjandet kan officiellt dra igång. Den senaste tiden har stödet varit jämnt för de båda kandidaterna och utgången är svår att sia om, enligt experterna.

– Tre gånger ska Hillary Clinton och Donald Trump mötas i en debatt. Det blir superspännande eftersom de aldrig har mötts på det sättet. Det är väldigt jämnt. Det man kan säga om Trumps popularitetssiffror är att de påverkas väldigt mycket av vad han säger och vad som händer ute i världen, säger Elizabeth Walentin.

– Det är svårt att göra en prognos. Först måste vi invänta och se opinionssiffrorna för Clinton efter konventet. Som det ser ut nu är det väldigt jämnt sett till rena röster men frågan är hur det ser ut när man sammanställer elektorsrösterna, vilka är de som räknas. Det vet vi mer om först om några veckor, säger Ian Higham.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset