Beslutet om att utöka rätten till familjeåterförening är inte populärt. Enligt en opinionsundersökning som Yougov har gjort är det en av de punkterna i januariavtalet som väljarna är mest negativa till. Statsvetaren Marje Lemne tror att de nya reglerna kan skada Socialdemokraterna.

Efter flyktingkrisen 2015 stramades möjligheten till familjeåterförening åt ordentligt. Alternativt skyddsbehövande personer förlorade rätten att ta med sig sina familjer till Sverige. I och med januariavtalet som slöts mellan S, MP, C och L återfår nu dessa personer den möjligheten.

LÄS MER: Majoriteten av ungdomsförbunden sågar januariavtalet – men C och L är nöjda

Men de nya reglerna som kommer införas i sommar väcker känslor. Enligt en opinionsmätning från Yougov är 40 procent av väljarna ganska eller mycket negativa till de nya reglerna.

– Generellt är det en ganska klar opinionsövervikt för de som vill ha en stramare migrationspolitik, så det är inte så konstigt egentligen, Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola. Bild: Privat.

LÄS MER: Ny undersökning: Väljarna sågar januariavtalet

”Kan bli en svekdebatt”

Socialdemokraterna gick till val på att familjeåterföreningen inte skulle återinföras. Trots det så backade man på den punkten för att få till januariavtalet.

– Det kan bli en svekdebatt mot Socialdemokraterna. När partier svänger i en sådan här stor fråga följs det ofta av negativa reaktioner från väljarna. Det kan vara övergående, men det kan också skada Socialdemokraterna på lång sikt, säger Marja Lemne.

Marja Lemne menar även att partierna har varit alldeles för vaga när de har förklarat vad familjeåterförening kommer att innebära. Det kan också bidra till att väljarna är negativa mot de nya reglerna.

– De formulerar sig väldigt vagt i januariavtalet och det är få som vet vad det innebär. Politikerna måste vara tydligare med vad de menar med familj, är det mamma, pappa och syskon? Eller är det de som man i många andra kulturer menar med familj, vilket ofta innefattar betydligt fler personer, säger hon.

Det här är alternativt skyddsbehövande:

Personer med flyktingstatus har alltid haft rätt till familjeåterförening. Personer som klassas som alternativt skyddsbehövande förlorade den rätten efter flyktingkrisen 2015 men nu har de alltså fått tillbaka den rätten. Till alternativt skyddsbehövande räknas bland annat personer som löper allvarlig risk att skadas i väpnad konflikt i hemlandet, men även personer som riskerar dödsstraff eller tortyr vid återvändandet.

Källa: Migrationsverket.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset