SD:s försvarspolitiske talesperson och tidigare partiledare Mikael Jansson har anslutit sig till AfS.
SD:s försvarspolitiske talesperson och tidigare partiledare Mikael Jansson har anslutit sig till AfS.

Ytterligare en riksdagsledamot från SD har lämnat partiet. Före detta partiledaren Mikael Jansson ansluter sig nu till partiet Alternativ för Sverige. En tung värvning men det innebär inte väljarflykt från SD, enligt en expert.

På kort tid har tre riksdagsledamöter lämnat Sverigedemokraterna och gått över till det nystartade partiet Alternativ för Sverige (AfS). På måndagen blev det klart att SD:s försvarspolitiske talesperson och tidigare partiledare Mikael Jansson anslutit sig till AfS.

– Jag har upplevt att Sverigedemokraterna börjat anpassa sig för mycket och släppa sin grundfrågor. Det är ett stort problem och det är orsaken till att jag lämnar Sverigedemokraterna, säger han på en presskonferens i riksdagen.

Mikael Jansson kommer att behålla sin plats i försvarsutskottet och företräda Alternativ för Sverige, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Ex-partiledarens avhopp är betydligt mycket tyngre än de två tidigare, enligt statsvetaren Anders Sannerstedt som har forskat kring SD.

– Det här är ganska stort. Det är ändå en tidigare partiledare, tänk tanken att Carl Bildt skulle gå till Centerpartiet, säger han.

I slutet av februari stod det klart att 15 riksdagsledamöter från SD strukits från partiets riksdagslista. Bland dem fanns Mikael Jansson, Jeff Ahl och Olle Felten, samtliga nu medlemmar i AfS. Även de tidigare SD-topparna Linus Bylund och Kent Ekeroth hade försvunnit från listan.

LÄS MER: Pavel Gamov till attack mot SD: ”Har förekommit olika lagbrott”

– Avhoppen är en reaktion på att de petats. Det skulle inte förvåna mig om fler hoppar av, säger Anders Sannerstedt.

Men trots den tunga rekryteringen tror inte Sannerstedt att utbrytarpartiet AfS har någon chans att ta sig in riksdagen.

– Utrymmet för ett parti som är extremare än Sverigedemokraterna är mycket litet. När Vänsterpartiet drabbades av sånna här avhopp och nya partier bildades sa någon att ”till vänster om oss finns bara avgrunden.” Något liknande skulle SD kunna säga fast till höger om oss, säger han.

Chanserna att väljarna strömmar från SD till AfS är väldigt små, enligt Sannerstedt.

– Dessutom konkurrerar de med fler liknande små partiet som vänder sig till liknande väljare. Jag tror inte att de kommer att lyckas, ska man in i riksdagen krävs det en lokal organisering och folk ute i kommunerna som bedriver en verksamhet. Det saknar Alternativ för Sverige, säger han.

Enligt Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, var planen att Jansson skulle bytas ut och ersättas av Roger Richtoffs som försvarspolitiske talesperson nästa vecka.

”Med anledning av dagens besked genomför vi denna förändring redan i dag. Roger har sedan riksdagsinträdet vuxit in i rollen och har betydligt större personlig erfarenhet av arbete inom försvarsmakten än vad Mikael Jansson har,” säger han i ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån TT.

LÄS MER: Massavhoppet från SD – här klipper de sina medlemskort

SD:s riksdagsledamöter som petats från riksdagslistan

Kent Ekeroth, tidigare rättspolitisk talesperson

Jonas Åkerlund, tidigare vice partiledare

Mikael Jansson, tidigare partiledare. Har gått över till AfS.

Linus Bylund, tidigare en av Jimmie Åkessons närmaste medarbetare

Jeff Ahl, har gått över till AfS.

Olle Felten, har gått över till AfS.

Fredrik Eriksson

Nina Kain

Heidi Karlsson

Per Klarberg

Johan Nissinen

Crister Spets

Tony Wiklander

Jennie Åfeldt

Sara-Lena Bjälkö

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset