I den senaste opinionsmätningen från Yougov skulle 19,9 procent rösta på Moderaterna.
I den senaste opinionsmätningen från Yougov skulle 19,9 procent rösta på Moderaterna.

I helgen samlas Moderaterna för valkonvent i Göteborg. Att gå därifrån som en enad front är viktigt om de ska lyckas ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna, enligt statsvetaren Sören Holmberg.

I den senaste opinionsmätningen från Yougov skulle 19,9 procent rösta på Moderaterna. Sverigedemokraterna låg på 22,1 procent och Socialdemokraterna på 23,3 procent.

– Just nu ligger man strax under valresultatet från 2014 i mätningarna och ska det öka sannolikheten att det ska bli en Moderatledd regering gäller det att hålla kvar dessa siffror eller kanske öka en aning, säger Sören Holmberg.

LÄS MER: Kristersson: För fem år sedan visste jag knappt om begreppet skjutningar

När Moderaterna nu samlas för valkonvent i Göteborg måste de kunna gå därifrån med huvudet högt, menar Sören Holmberg, statsvetare vid Göteborgs Universitet.

– Det gäller ju att entusiasmera de ledande medlemmar som kommer på mötet. Det gäller att gå ut enade så gott det går på de olika typerna av sakfrågor som kommer att dominera valrörelsen. Framförallt flyktingfrågan, säger Sören Holmberg.

LÄS MER: SD går framåt i ny mätning – M och S backar

Moderaterna har tappat väljare till Sverigedemokraterna. Men med en hårdare flyktingpolitik kan de lyckas ta tillbaka väljare, menar Sören Holmberg.

– I migrationsfrågan har Moderaterna mindre problem än Socialdemokraterna. Man har ju närmat sig Sverigedemokraterna i den frågan. För Socialdemokraterna är migrationsfrågan kontroversiell, medan Moderaterna verkar enade. Det gäller att det manifesteras under den här konferensen, säger Sören Holmberg.

LÄS MER: Ny opinionsmätning: Så populära är alla partiledare just nu

Förutom migrationsfrågan är ekonomi, brottslighet och sjukvård någonting Moderaterna behöver ta upp.

– Tanken är väl, både för Moderaterna och Socialdemokraterna, att ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Moderaterna har en svagare profil i sjukvården. Om man kunde på något sätt kan hålla bort den Karolinska sjukhuskatastrofen från debatten, för den är kopplad till Moderaterna, och allmänt fick en förstärkt profil när det gäller sjukvården. skulle det kunna bredda och hjälpa till, säger Sören Holmberg.

LÄS MER: Gör Metros valkompass: Vilket parti tycker som du?

Det har på senare tid pratats om den splittrade Alliansen. Inte minst efter att Centerpartiet godkände Socialdemokraternas förslag om att låta 9000 flyktingar få en andra chans. Detta kommer dock inte påverka Alliansens konstellation, tror Sören Holmberg.

– Jag tror att när det verkligen kommer till en eventuell statsministeromröstning blir det Ulf Kristersson. Om Centern tycker att det är jobbigt att rösta för kan de lägga ner sin röst och ändå släppa fram honom, säger Sören Holmberg.

Moderaternas valkonvent i Göteborg

Sverigemötet äger rum fredagen den 11 maj till lördagen den 12 maj på Svenska mässan i Göteborg. Konferensen riktar sig till alla medlemmar i Moderaterna, med eller utan förtroendeuppdrag i kommun, landsting, region, riksdag och föreningar.

Under konventet kommer partiledaren Ulf Kristersson att hålla tal.

På dagordningen kommer bland annat kriminaliteten, migrationen och vården diskuteras. Det anordnas även workshops med fokus på sociala medier.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset