Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar ser det inte som en omöjlighet att vi går i samma riktning som i våra grannländer.
Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar ser det inte som en omöjlighet att vi går i samma riktning som i våra grannländer.

SD och M får tillsammans 50,2 procent i senaste väljarundersökningen från Yougov. Jimmie Åkesson öppnar nu för att bilda regering med Moderaterna efter nästa val. Inte osannolikt, enligt statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.

Sverigedemokraterna fick 28,8 procent av rösterna i januarimätningen från Yougov. Moderaterna fick 21,4 procent. Tillsammans blir det 50,2 procent.

Därför har SD-ledaren Jimmie Åkesson skrivit en debattartikel i Metro, tillsammans med den ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt, där han öppnar för att bilda regering med Moderaterna efter nästa val.

LÄS MER: Nej, Jimmie Åkesson ska inte avgå som partiledare

– I dagens läge ser det inte ut att vara möjligt. Men tittar man på utvecklingen i övriga Europa så kan det vara möjligt i framtiden. Det kan vända snabbt, säger Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Hon syftar bland annat på utvecklingen i våra grannländer Finland och Norge – där Sannfinländarna respektive Fremskrittspartiet har bildat regering med högerpartier.

– Oftast har det sett ut som i Sverige i andra länder. Det har varit en process där de här högerradikala partierna först inte setts som regeringsdugliga för att sedan anses som dugliga när de andra partierna har börjat anpassa sig.

I debattartikeln skriver SD-topparna att de har ”noterat hur M har tagit flera steg i rätt riktning på invandringsområdet”.

– Sverigedemokraterna står Moderaterna närmare i många socioekonomiska frågor än vad de gör Socialdemokraterna. Det skulle krävas mindre kompromisser, säger Ann-Cathrine Jungar.

►LÄS MER: Åkesson: SD och M får majoritet – nu skulle vi kunna styra landet

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror inte på en regering med SD och M.

– Scenariot framstår som osannolikt.

Samtidigt tror han att en alltför avståndstagande hållning från Moderaternas sida kan leda till att fler väljare går till SD.

– Anna Kinberg Batra har alltså en besvärlig situation, säger Tommy Möller.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik