Brexit påverkar inte bara Storbritanniens invånare, när landet lämnar EU kommer det även få konsekvenser för svenskarna och andra EU-medborgare. Metro har pratat med statsvetarna Peo Hansen och Ulf Bjereld om varför vi i Sverige ska bry oss om Brexit.

Pressbild/Lauren Hurley/TT

Enligt statsvetarna Peo Hansen och Ulf Bjereld kommer det att ta lite tid innan svenskarna kan märka av tydliga konsekvenser av Brexit. 

– Att Storbritannien har röstat för ett utträde är något som påverkar EU väldigt mycket, men hur det kommer att påverka är en väldigt politisk fråga. Beroende på hur det här hanteras kommer vi att få olika utfall, säger Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet. 

Efter Storbritanniens folkomröstning tror Peo Hansen nu att frågan även kan bli aktuell i andra länder, däribland även Sverige. 

►LÄS MER: Lost när det gäller Brexit – här är en snabbguide över vad som hänt

– Frågan om en folkomröstning kommer att väckas i många länder, den har redan väckts i Frankrike. Å ena sidan säger svenska politiker att EU är fantastiskt, men å andra sidan säger dem att vi måste bevaka våra svenska intressen. Då blir det konflikter och det kommer helt klart bli diskussioner om en folkomröstning. 

Enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och  ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet samt adjungerad ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott , är det i dag svårt att spekulera i vilka faktorer som kommer att påverka svenskarna mest, men en effekt av Brexit som kommer att märkas av långsiktigt är ekonomin. 

►LÄS MER: Artister besvikna efter Brexit

– Storbritannien har varit en viktig handelspartner med Sverige men nu måste man sluta nya avtal, frågan är hur de kommer att bli. Detta är något som kommer att ta lång tid, upp till flera år, men de gamla avtalen gäller så länge. 

Ulf Bjereld menar att det under ett par år kommer att fortsätta som det gjort hittills eftersom ett EU-utträde tar tid. Vad som händer med de tiotusentals svenskar som bor och arbetar i Storbritannien i dag är ännu okänt. 

– Man kan inte utesluta någonting, men det ligger i Storbritanniens intresse att det här fortsätter. Om jag arbetade som svensk i London i dag skulle jag inte känna så stark oro, snarare mer för dem som hoppades på att kunna göra det i framtiden. 

►LÄS MER: Här är Brexit – på två minuter

Många har hunnit vänja sig vid passfriheten som råder inom EU och att åka till England från Sverige har varit väldigt enkelt. 

– Det kan bli starkare gränskontroller mellan Sverige och England nu som inte har med flyktingsituationen att göra, säger Ulf Bjereld.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Brexit