Stefan Kaivola och Kristina Ludwigsson hade inte träffat varandra på 15 år.
Stefan Kaivola och Kristina Ludwigsson hade inte träffat varandra på 15 år.

Kristina Ludwigsson, 57, har varit hemlös och tung drogmissbrukare i 40 år. Sonen Stefan Kaivola, 32, har knappt träffat sin mamma. Nu har de hittat tillbaka till varandra.

När Kristina Ludwigsson satt på gatan, utan någonstans att ta vägen, tänkte hon ofta på sina barn. Tre barn som hon helt hade förlorat kontakten med och inte träffat på många år.

– Det är ingen ursäkt, men för att klara av situationen missbrukade jag ännu mer. Jag hade tankarna på mina barn hela tiden, men jag ville inte att de skulle se mig i den misär jag levde i, säger hon.

Sonen Stefan Kaivola, 32, från Ramvik träffade bara sin mamma några enstaka gånger under uppväxten, som Allehanda har skrivit om.

– Det är pappa som har uppfostrat mig, jag har bott hos honom sedan jag var två år gammal, säger han till Metro.

LÄS MER: Tvillingparen förväxlades på BB – 20 år senare återförenades bröderna

Försöken att få tag på sin mamma kändes hopplösa, flera gånger var han nära att ge upp helt.

– Jag har sökt henne genom härbärgen, polisen och allt möjligt. Bara för att få veta om hon lever. Jag har gett henne så många chanser, det är missbruket som har gjort att hon tagit avstånd, säger Stefan.

Men plötsligt fick han ett meddelande från sin mor på Facebook. Hon hade blivit ren från drogerna och ville att han skulle höra av sig. Stefan Kaivola bestämde sig för att åka ner till Helsingborg och träffa sin mamma – för första gången på 15 år.

– Hon stod på balkongen och vinkade när jag kom fram. Det var konstigt, men när jag hörde rösten kände jag att det var mamma.

Den känslosamma återföreningen skedde tidigare i somras. Kristina Ludwigsson har snart varit nykter i ett år efter ett ungefär 40 år långt alkohol- och narkotikamissbruk.

– Jag har levt i misär och förnedring och varit hemlös i 18 år. Det har drabbat mina barn. 40 år av missbruk, nu är det slut med det, säger hon.

►LÄS MER: Brandmannen räddade hennes liv för 17 år sedan – här återförenas de

Många år har gått så det är inte helt enkelt att bara ta upp förlorade relationer. Mor och son ”skyndar långsamt”, som de uttrycker det.

– Hon har hållit upp i ett år, det är stort. Jag har varit arg och besviken och tänkt att jag har gett henne nog med chanser. Nu börjar jag känna mer förståelse och är glad att hon är välmående och har tak över huvudet, säger Stefan Kaivola.

Både Stefan och Kristina vill berätta om vägen tillbaka i hopp om att det kan hjälpa någon därute.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset