Du pratar om våra vackra förorter, där många ungdomar lever i utanförskap. Jag antar att du pratar om detta för att du anser att alla människor är lika mycket värda och att det ofta är av omänskliga och hemska anledningar som människor flyttat hit under årens gång. Men jag har insett att du inte menar det du pratar om, skriver Mona Behnejad till Stefan Löfven inför hans besök hos Irans president Hassan Rouhani.
Du pratar om våra vackra förorter, där många ungdomar lever i utanförskap. Jag antar att du pratar om detta för att du anser att alla människor är lika mycket värda och att det ofta är av omänskliga och hemska anledningar som människor flyttat hit under årens gång. Men jag har insett att du inte menar det du pratar om, skriver Mona Behnejad till Stefan Löfven inför hans besök hos Irans president Hassan Rouhani.

Den 11 februari ska du besöka landet jag aldrig satt min fot i, på årsdagen av den blodiga revolutionen. Du ska träffa Irans president Hassan Rouhani för att diskutera företagande och handel. För mig är det som att du spottar alla iranska flyktingar i ansiktet, skriver Mona Behnejad vars föräldrar flydde från Iran.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hej statsminister Stefan Löfven,
jag tycker att du är en retoriker. En skicklig sådan. Du pratar mycket. Jag har följt dig länge och i varenda debatt pratar du om den svenska välfärden, du är delvis emot vinster i välfärden och du pratar om våra vackra förorter, där många ungdomar lever i ett utanförskap. Jag antar att du pratar om detta för att du anser att alla människor är lika mycket värda och att det ofta är av omänskliga och hemska anledningar som människor flyttat hit under årens gång.

I en av dessa vackra förorter är jag uppväxt. Min familj hamnade där efter revolutionen i Iran år 1979. Det var en blodig revolution som ledde till ett blodigt krig där tusentals människor miste livet. Många av dem var barnsoldater som bland annat användes för att röja minor.

LÄS MER: Iran möter sanktioner med samma mynt

En dag på 80-talet skulle min pappa gå på bio. Han kom inte hem igen. Han blev gripen och sattes i fängelse. Han hade inte rätt till advokat och väntade på att få ett dödsstraff, precis som många av hans vänner. Min pappas farbror lyckades betala honom ut ur fängelset då han på den här tiden var en känd skådespelare och för att korruptionen i Iran är ett faktum.

Min mamma som inte var muslim tvingades att bära slöja och fick enligt de nya lagarna inte studera – enbart på grund av sin religion. Hon och många andra satte sina liv på spel genom att ge alla sina besparingar till en människosmugglare, som egentligen kunde vart en tjuv eller våldtäktsman. De hoppade på en varsin åsna och passerade gränsen till Pakistan där de fick bo ett par år innan flytten till Sverige. Där bodde de utan någon som helst kontakt med sina familjer. Familjerna var helt ovetandes om barnen var vid liv eller inte.

Detta är bara ett par historier av miljoner historier. Alla som flytt sitt hemland har sin egen historia, men något de flesta från Iran har gemensamt är att de flytt från en diktatur.

LÄS MER: Johan Norberg: Ett Iran som handlar med omvärlden är bättre än ett som vill förgöra den

Den 11 februari ska du besöka landet jag aldrig satt min fot i. Den 11 februari är årsdagen av den blodiga revolutionen som absolut inte ledde dit majoriteten av folket trodde att den skulle leda. Du ska träffa Irans president Hassan Rouhani för att diskutera företagande och handel. För mig är det som att du spottar alla iranska flyktingar i ansiktet. Iran är en diktatur där många människor än i dag lever under förtryck och i extrema klasskillnader. Året är 2017 men kvinnorna har fortfarande ytterst begränsade rättigheter. Enligt Amnesty avrättades minst 977 människor i Iran under 2015. 977 människoliv. Stefan Löfven, är du för eller emot dödsstraff?

Iran har inte ett demokratiskt rättsväsende, långt ifrån alla åklagade ges tillgång till en advokat eller en rättvis rättegång. Ungdomar döms till piskrapp för att de dansar till amerikansk musik i en video. Unga människor kan dömas till döden för sin sexuella läggning eller sina politiska åsikter – för att man inte har rätt att tycka och tänka som man vill.

Du är väl medveten om detta Stefan Löfven. Men i ett globalt perspektiv verkar du anse att Sveriges kontakt med Iran är viktigare än mänskliga rättigheter och allas lika värde som du predikar om i Sveriges Riksdag. Du är Sveriges statsminister, alltså är du Sveriges ansikte utåt och du representerar oss – det svenska folket. Men mig representerar du inte, mig och många andra iranier från Sverige spottar du i stället i ansiktet.

Jag har insett att du inte menar det du pratar om i alla dina debatter. Sverige ska inte diskutera handel, eller ha någon handel med diktaturer. I en diktatur mister folk livet varje dag. Det är du en del av. Du normaliserar diktaturer. Du ser på medan ännu fler människor mister livet.

Mona Behnejad

Om debattören

• Ålder: 22 år.

• Bor: Stockholm.

• Gör: Student med stort intresse för mänskliga rättigheter.

Om debatten

• Den 11–12 februari besöker statsminister Stefan Löfven Iran på inbjudan av president Hassan Rouhani.
• Samtalen kommer främst att beröra det bilaterala samarbetet, handelsfrågor och utvecklingen i regionen med fokus på Syrien.
• Med på resan finns även en näringslivsdelegation med representanter för ett stort antal svenska företag och myndigheter.

LÄS MER: Debatt: Donald Trump bestämde att jag inte får träffa min familj

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset