Stefan Löfvens socialdemokraterna vill anställa mer i vården, enligt partiet själva.
Stefan Löfvens socialdemokraterna vill anställa mer i vården, enligt partiet själva.

Socialdemokraterna vill se 14 000 fler vårdanställda. Det utlovade Stefan Löfven under en presskonferens på måndagen.

Satsningen kallas av Socialdemokraterna själva för ”det mest omfattande trygghetsprogrammet i modern tid” och några av de första punkterna presenterades redan i söndags på DN Debatt.

Socialdemokraterna säger att de vill att antalet anställda i vården ska öka med 14 000 personer till år 2022. 400 miljoner kronor om året ska även satsas på betald specialistutbildning för sjukvårdspersonal.

Socialdemokraterna vill att satsningarna ska ge kortare väntetider, förbättrade arbetsvillkoren och en mer jämlik vård.

Under måndagens presskonferens på Akademiska sjukhuset i Uppsala underströk Stefan Löfven att det just är personalen som partiet vill satsa på för att få till en bättre vård.

– Svensk sjukvård behöver mer personal. Att personalen får en allt tuffare arbetsmiljö drabbar även patienterna, sa han.

LÄS MER: Läkarförbundet: Därför ska du inte googla sjukdomar

Sjukvården är en het fråga inför höstens val. Enligt den senaste opinionsundersökningen från Yougov, som görs i samarbete med Metro, är det fortsatt den fråga som väljarna tycker är viktigast.

Samtidigt ökar antalet klagomål på den svenska vården. 1 000 fler IVO-anmälningar gjordes 2017 jämfört med 2016, enligt siffror som presenterades under helgen.

Även Stefan Löfven lyfter fram sjukvården som en av de viktigaste frågorna för Socialdemokraterna framöver, tillsammans med kamp mot brottsligheten och snabbare integration.

– Nästa mandatperiod kommer sjukvården ha högsta prioritet för en socialdemokratiskt ledd regering, sa han under presskonferensen.

LÄS MER: Missnöjet med den svenska sjukvården ökar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset