Expressens avslöjande om att en hög SD-politiker står bakom anonyma hatinlägg skakar partiet. – Det ser illa ut, naturligtvis, säger Linus Bylund.

Marie Stensby meddelade i dag partiets verkställande utskott att hon lämnar alla uppdrag i partiet med omedelbar verkan, uppger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen till TT.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson förklarade i fjol nolltolerans mot ”extremister, rättshaverister och rasister” inom partiet. Och på SD:s landsdagar i Västerås i slutet av november slogs det fast att partiet ska behålla nolltoleransen.

Men nu avslöjar Expressen tillsammans med Researchgruppen att flera SD-politiker står bakom anonyma inlägg på sajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat. Marie Stensby, 54, som valdes in som suppleant i SD:s partistyrelse på landsdagarna, har till exempel skrivit ”Hoppas de svälter sig till döds!” i anslutning till en Avpixlat-artikel om ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkar.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i ärendena och vill göra det innan jag uttalar mig om det. Men det ser illa ut, naturligtvis, säger Linus Bylund,  pressekreterare hos Jimmie Åkesson, till Metro.

Förutom Stensby namnger Expressen ytterligare ett tiotal näthatare med kopplingar till Sverigedemokraterna.

Marie Stensby meddelade i dag partiets verkställande utskott att hon lämnar alla uppdrag i partiet med omedelbar verkan, uppger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen till TT.

Samtidigt kom besked om att hon stängs av från sin tjänst som lärare på Kulturskolan i Krokom under en månad medan hennes agerande utreds.

– Dels är hennes uttalanden inte förenliga med den värdegrund och människosyn som finns på Kulturskolan och dels har hon använt sitt jobbmejl när hon kommenterat olika saker på Avpixlat, säger kommunchefen Ola Skyllbäck till DN.se.

Metro har sökt Marie Stensby för en kommentar.

LÄS MER: 6 200 näthatare har avslöjats

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset