Henrik Stenson vann på söndagen Europatouren i golf, Race to Dubai.
Henrik Stenson vann på söndagen Europatouren i golf, Race to Dubai.

När det verkligen gällde gick Henrik Stenson in och visade klass.Efter en mästerlig avslutning på finaltävlingen i Dubai säkrade han totalsegern på Europatouren.– Det här är grädden på moset på ett fantastiskt år, säger Stenson.

Henrik Stenson hade inte inlett finaltävlingen i Dubai på något övertygande sätt.

Inför den avslutande rundan låg han på en delad 22:a plats, totalt fem under par. Detta samtidigt som den svenske konkurrenten på banan, Alexander Norén, spelade bättre och höll spänningen gällande totalsegern på Europatouren, Race to Dubai, vid liv.

Men när allt skulle avgöras gick Henrik Stenson in och levererade.

40-åringen bjöd på åtta birdies och slutade på totalt tolv slag under par vilket innebar delad nionde plats i tävlingen.

Tävlingen i Kina avgörande

Men framför allt innebar det att Stenson säkrade totalsegern i Europatouren.

– Skönt att avsluta med ett bra varv här. Men tävlingen som gör skillnad är andraplatsen i Kina, där kopplade jag greppet (om totalsegern). Sen lyckades vi hålla undan därifrån, säger Stenson till Svenska Dagbladet.

Det är andra gången i karriären som Henrik Stenson lyckas med bedriften. Första gången var 2013.

– Ja, det är en ganska bra grej att vinna den en gång, och inte sämre att vinna två gånger. Det är riktigt kul, det är ju en del av golfhistorien. Riktigt kul att se sitt namn där uppe (på trofén) bland de bästa som har spelat på europeisk mark genom åren. Andra gången är det inte mindre tråkigt.

Nu väntar lite ledigt för Henrik Stenson innan det är som han själv säger "på det igen" nästa år.

– Lite break har vi i alla fall, då får man kosta på sig att njuta. Suga på den här karamellen lite extra, säger han.

Bästa året

För att Alexander Norén, som var den ende kvarvarande utmanaren, skulle snuva Stenson på triumfen var han tvungen att sluta etta eller tvåa – men Norén blev 23:a.

Stenson tar ändå tillfället i akt att gratulera Norén till årets framgångar.

– Jag måste gratulera Alex till ett fantastiskt år. Han har gjort en extrem resa upp till toppen på världsrankningen. Han kommer vara med på alla de stora tävlingarna nästa år också.

För Henrik Stensons del har det här året varit bättre än någonsin. I juli vann han British Open och blev förste svensk att vinna en herrmajor. Triumfen följdes upp med ett historiskt OS-silver, och avslutningen kan ingen klaga på.

– Det var en bra tävling och jag snor ihop säcken genom att vinna Race to Dubai för andra gången. Jag är fantastiskt nöjd med det här året, det är det bästa året i karriären helt klart, säger han till Svenska Dagbladet.

Christer Höglund/TT
Henrik Stenson är på väg mot totalsegern i Europatouren.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset