Henrik Stenson längtar redan till Ryder Cup om två år.De närmaste veckorna?– Jag ska inte sätta på hörlurarna och lyssna på "USA, USA, USA" i alla fall. Det känns som att man hört tillräckligt av det, säger han.

Resultattavlan som står bakom Henrik Stensons rygg vid den 18:e greenen talar sitt tydliga språk. USA 17, Europa 11 – siffror som betyder att Ryder Cup med dunder och brak gick förlorad för européerna på Hazeltine.

– De hade tre poängs ledning inför singlarna och en starkare och mer rutinerad uppställning. Men vi hade hoppats att det skulle bli lite tajtare på slutet, säger Stenson.

Efter förlusten var han imponerad av amerikanerna. De spelade för varandra, de spelade för den fanatiska publiken, de spelade för nyligen avlidne legenden Arnold Palmer, de spelade för... baskat bra.

Segerfirandet imponerade däremot inte alls på Stenson.

– De behöver fortfarande lära sig att fira när de vinner. Det har varit liv i luckan hela tiden, men enda gången på hela veckan som det var knäpptyst på läktaren var när de hade vunnit. Då brukar vi ha champagnen sprutande, hoppa och dansa och sjunga "olé, olé, olé" tills öronen trillar av, säger världsfemman och flinar.

Fjärde matchen

För honom var det karriärens fjärde Ryder Cup, men knappast den sista.

– Jag hoppas hänga kvar någon eller två till, Paris ser jag fram emot otroligt mycket.

– Det är en riktigt fräck bana, en av de bästa i Europa. Det är klart att jag hoppas vara med i laguppställningen då.

Det är på Le Golf National, strax utanför Paris, som Ryder Cup avgörs igen om två år. Att Stenson på ett eller annat sätt tar plats i laget då är knappast en högoddsare. Sannolikt kommer Europa också dit med ett mer rutinerat lag.

– Vi hade många (sex) rookies här som inte hade känt på hur det är att spela under de här förhållandena på bortaplan. Och USA hade ett riktigt starkt lag. Vi gör ett litet generationsskifte nu och hoppas att det hjälper oss att vara starkare om två år, säger Stenson.

– Nu har spelarna som var med här för första gången fått lite erfarenhet inför Paris. Då är det vi som har hemmaplan, det är vi som har publiken med oss och det är vi som påverkar hur banan ser ut.

Framtida kapten?

40-åringen hoppas på en handfull år till i världseliten, men sedan kan han mycket väl tänka sig att vara kapten för det europeiska Ryder Cup-laget.

– Det är inte omöjligt. Det är ju ett hedersuppdrag och det hade vi tagit i beaktning. Men det är ingenting som man lobbar för själv. Det är ungefär som när man får frågan om fanan i OS – det är klart att man bär den om man blir tillfrågad.

När det gäller den närmaste framtiden väntar tre veckors vila och därefter säsongens fyra sista tävlingar med "Race to Dubai" i november som slutpunkt. Den starka avslutande insatsen i Ryder Cup – 3/2-segern mot Jordan Spieth – visade att Stenson har riktigt bra spel kvar i kroppen trots en intensiv säsong.

Och besvikelsen efter förlusten var trots allt hanterbar:

– Man spelar hellre i ett förlorande lag i Ryder Cup, än inte spelar Ryder Cup alls.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset