Henrik Stenson möter Jordan Spieth i singelmatchen i Ryder Cup. En seger för Stenson vore enormt viktig i Europas jakt på USA. Arkivbild.
Henrik Stenson möter Jordan Spieth i singelmatchen i Ryder Cup. En seger för Stenson vore enormt viktig i Europas jakt på USA. Arkivbild.

Europa behöver vända Ryder Cup – och skickar ut sina starkaste kort direkt i de första singelmatcherna.Henrik Stenson ställs mot Jordan Spieth, som han redan har mött i tre matcher.

Stenson har tillsammans med Justin Rose vunnit endast ett av mötena med Spieth och Patrick Reed på Hazeltine. Men framförallt den andra amerikanska segern, i lördagens bästbollmöte, kom nästan enbart tack vare en briljant Reed. Spieth spelade samtidigt riktigt svagt.

Svensken får därmed räkna med favoritskapet i singelmatchen mot 23-åringen, där en seger för Stenson vore enormt viktig i Europas jakt på USA.

Hemmalaget leder med 9,5–6,5 och behöver ta minst fem poäng i de tolv singlarna för att vinna landets första Ryder Cup sedan 2008. Europa behöver samtidigt minst 7,5 poäng för att lyckas behålla bucklan.

Taktiken i Europa-kaptenen Darren Clarkes laguttagning är tydlig. Han har placerat ut sina starkaste kort i de första matcherna, för att om möjligt få Europa att knappa in tidigt och få USA i gungning.

USA:s kapten Davis Love III sparar flera starka spelare till de sista matcherna, men skickar ut sitt starkaste kort – Patrick Reed – direkt i första matchen. Där väntar en riktig stjärnfajt mot Europas ankare Rory McIlroy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset