Henrik Stenson under ett träningsvarv på Hazeltine.
Henrik Stenson under ett träningsvarv på Hazeltine.

2016 är redan ett historiskt år för Henrik Stenson. Ännu en seger i Ryder Cup vore den perfekta slutpunkten.– Vi är fast beslutna att förlänga sviten och behålla Ryder Cup, säger Stenson.

Det har varit ett fantastiskt år för Henrik Stenson, oavsett hur det går i matchen mellan USA och Europa:

+ I juli vann han British Open och blev förste svensk att vinna en herrmajor.

+ Förra månaden blev han historisk silvermedaljör när golfen var tillbaka på OS-programmet.

+ På Hazeltine blir han den här veckan förste svensk att spela sin fjärde Ryder Cup.

Dessutom finns möjligheten att skriva europeisk historia om laget för första gången skulle ta fyra raka segrar.

– Det är målet för den här veckan, men vi kommer att möta ett tufft amerikanskt lag här på bortaplan, säger världsfemman Stenson.

Nödvändig vila

40-åringen slog sitt senaste tävlingsslag för drygt tre veckor sedan, vilket har märkts under inspelsdagarna i Minnesota. Stensons spel har svajat till och från och varit en bit från mästarklass. Men uppehållet har varit nödvändigt både för ett sargat knä och en trött skalle. Sommarens sportsliga succé har samtidigt slitit hårt på krafterna.

– Jag var tömd på krafter efter sommaren med The Open, sedan PGA-mästerskapet som också var en slitsam vecka, och efter det OS. Jag spelade mycket golf, en hel del bra golf, men att vara uppe och slåss i toppen tar mycket kraft, säger han.

– Det har varit en fantastisk sommar, men jag behövde lite andrum. Jag hoppas vara redo på fredag när vi kickar igång igen.

Hyllas av Clarke

Henrik Stenson gjorde sin första Ryder Cup för tio år sedan och är en av lagets mest erfarna och meriterade spelare. Kapten Darren Clarke är därför tacksam över beskedet att Stensons knä verkar hålla för fem matcher – om det skulle bli aktuellt.

– Henrik har sagt att han kan spela fem matcher, fyra matcher, tre matcher – vad jag än ber honom om. Jag kunde inte önska mer av en lagmedlem, han har varit fantastisk, säger den nordirländske kaptenen.

– Henrik är The Open-mästare, har mycket erfarenhet och global framgång. Han är en av spelarna som de yngre i laget kan se upp till och han är en av ledarna i lagrummet.

Själv ser dock inte svensken någon större skillnad i sin roll jämfört med tidigare:

– Det är en väldigt skön atmosfär i laget och jag tror att killarna som inte har varit här tidigare känner sig väldigt välkomna.

– Förhoppningsvis kan vi ha ännu en fantastisk vecka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset