Sveriges Henrik Stenson vid gruppfotograferingen inför Ryder Cup.
Sveriges Henrik Stenson vid gruppfotograferingen inför Ryder Cup.

Henrik Stenson har gått sitt första träningsvarv på Hazeltine inför Ryder Cup.Och hade positiva besked om knät efteråt:– Knät känns okej, spelet har vi väl några dagar att jobba på.

Det har gått några veckor sedan Henrik Stenson tävlade senast. Det märktes på svenskens spel som var långt ifrån perfekt under tisdagens runda på Ryder Cup-banan i Minnesota.

– Det var rätt tufft med vinden och spelar man inte riktigt hundra så sticker någon lite hit och någon lite dit. Men vi har några dagar att träna också, säger Stenson.

Viktigare var att det krånglande knät, som världsfemman har gett välbehövlig vila den senaste tiden, kändes bra. Stenson ser inget hinder att spela mer än en match om dagen när golfklassikern Ryder Cup mellan USA och Europa inleds på fredag.

– Så länge det inte är några problem så är det absolut en möjlighet. Det kan man inte veta innan, men i nuläget känns det okej. Det är en ganska lång bana och ganska segt att gå, men inte mycket på sidlut vilket jag skulle säga är det som är sämst för knät. Jag hoppas inte att det ska ställa till några större problem.

Spelade med Rose

Stenson spelade sitt inspelsvarv tillsammans med debutanterna Matthew Fitzpatrick och Thomas Pieters, men kanske framföralt med Justin Rose – engelsmannen som han bildade en succéduo med på Gleneagles för två år sedan.

TT: Finns det en tanke bakom att du spelade med Rose?

– Ja, det är det absolut. Vi spelade ju tre matcher förra gången så det är väl ingen skräll om vi skulle "teama" upp igen.

Tiotusentals åskådare hade letat sig ut på Hazeltine för att följa spelet under den första träningsdagen. Och det är ingen tvekan om att Henrik Stenson har höjt sin status efter sommarens seger i British Open och silver i OS. 40-åringen stannade tålmodigt och skrev hundratals autografer under femtimmarsrundan.

USA favorit till seger

Men i Ryder Cup håller Henrik Stenson, trots tre raka europeiska segrar, med om att det är USA som får bära favoritskapet.

– Ja, det tycker jag. Vi har ett yngre lag och framförallt spelar vi på bortaplan, säger han.

– Några av deras yngre spelare är kanske mer meriterade än våra, men fortfarande vet inte bollen vem det är som slår på den. Det kommer ner till vilket lag som spelar bäst och vi är här för att försöka spela så bra som möjligt och försöka behålla Ryder Cup.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset